Pentagon heronderhandelt aankoopprijs van F-35

Een F-35 aan de grond.
AFP Een F-35 aan de grond.
Het Pentagon heeft de aankoopprijs van de F-35, het duurste vliegtuig ooit, opnieuw op tafel gelegd. Dat maakte het vandaag bekend. Aanleiding is een bestelling voor 34 miljard dollar.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie en vliegtuigbouwer Lockheed Martin "zijn tot een informeel akkoord gekomen" over de aankoopprijs van het eerste deel van 157 van de toestellen. De prijs ligt 8,8 procent lager in vergelijking met het model F-35A van in 2018, verklaart Ellen Lord, viceminister van Defensie die bevoegd is voor aankopen.

De F-35A zal in 2020 zo minder dan 80 miljoen dollar per stuk kosten, wat een jaar eerder is dan voorzien, klinkt het nog. Het Pentagon heeft ook een optie genomen voor de aankoop van 321 vliegtuigen voor de komende twee jaren met een gemiddelde korting van 15 procent. Als de aankopen worden goedgekeurd door het Congres, gaat het om een van de grootste meerjarige bestellingen van het Amerikaanse leger.

lees verder onder de foto:

Twee F-35's in de lucht.
AP Twee F-35's in de lucht.

Vastberadenheid

"Deze overeenkomst symboliseert mijn vastberadenheid om de kosten van de F-35 aanzienlijk te verlagen, om de industrie aan te moedigen aan de vereiste criteria te voldoen en onze strijders van de beste mogelijkheden te voorzien tegen de beste prijs", aldus Lord.

De F-35, die begin jaren 90 werd gelanceerd, is het duurste wapenprogramma in de Amerikaanse geschiedenis. België heeft dat type vliegtuig besteld om de verouderde F-16's te vervangen. Ons land betaalt voor 34 van die toestellen 3,8 miljard euro.

Ellen Lord, de Amerikaanse viceminister van Defensie die belast is met de aankoop van de F-35's.
REUTERS Ellen Lord, de Amerikaanse viceminister van Defensie die belast is met de aankoop van de F-35's.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Willemsen

  Waarom al dat oorlogstuig , ze zouden dat geld beter kunnen besteden. Armoede ,pensioenen ziekenzorg enz. Maar ja ze vullen liever hun zakken. Nog meer vlaams belang stemmen....

 • Filiep Lapeire

  Duurste vliegtuig ooit voor een land met een steeds hoger oplopende schuld met dank aan een minister die de aankoop tekent voor zijn vertrek en daarbovenop nog beloond wordt met een premietje van och amper € 450.000. In sommige landen op deze wereld zou men zo'n personen met iets anders belonen.

 • Edmond Dillien

  Een toestel waarvan de eerste vloog van vooraan In de Jaren '90 om een nog ouder toestel te vervangen volgens deze reportage. is er nog niks moderner op de markt?

 • Mathias Hella

  Ma natuurlijk we hebben geld overschot de Vlaming zal wel werken tot 67. Alsof het Belgisch leger veel voorstelt in de wereld

 • Lodewijk Verborgt

  Waarom koopt ons land geen Frans of Chinees vliegtuig? Even goed als dat Amerikaans speelgoed en dan geraken we misschien van die oorlogszuchtige Amerikanen verlost ook.