Pentagon deblokkeert 1 miljard dollar voor Trumps grensmuur

Prototypes van de grensmuur in San Diego, in Californië.
AFP Prototypes van de grensmuur in San Diego, in Californië.
Het Pentagon heeft maandagavond lokale tijd aan het Amerikaanse Congres laten weten dat het 1 miljard dollar deblokkeert voor de start van de bouw van een muur langs de grens met Mexico. De Democraten uitten onmiddellijk hun bezwaar tegen de overdracht van geld voor de muur, een campagnebelofte van president Trump.

De Amerikaanse president riep half februari de noodtoestand uit zodat hij toegang zou krijgen tot fondsen voor de bouw van een muur op de grens. De president rechtvaardigde de noodtoestand door te stellen dat er een crisis van drugs en mensensmokkel is aan de grens. Volgens critici is er echter helemaal geen sprake van een noodsituatie en misbruikt de president zijn bevoegdheden. 

Vetorecht

Zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden stemde voor het intrekken van de noodtoestand, maar Trump maakte vervolgens gebruik van zijn vetorecht om toch zijn belofte aan de Amerikaanse kiezers waar te kunnen maken. Het geld wordt gereserveerd voor de aanleg van ruim 90 kilometer aan hekken, wegen en verlichting aan de grens van de Verenigde Staten en Mexico.

Trump liet weten in totaal 8 miljard dollar te willen uittrekken voor de muur. De volmachten van de noodtoestand wilde hij gebruiken om 3,6 miljard dollar uit het budget van het Pentagon aan te wenden, met zijn gewone macht wilde hij vervolgens elders nog 3,1 miljard halen.

De minister van Defensie Patrick Shanahan heeft het geniekorps van het Amerikaanse leger inmiddels toestemming gegeven te beginnen met het project voor de aanleg van de zes meter hoge scheiding in de gebieden bij Yuma en El Paso.

De muur aan de Mexicaanse grens was een van de belangrijkste verkiezingsbeloftes van Trump.

Werken aan de grensmuur tussen San Diego (rechtsboven) en Tijuana in Mexico (linksonder).
AP Werken aan de grensmuur tussen San Diego (rechtsboven) en Tijuana in Mexico (linksonder).26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Catherine Bogaerts

  Bravo mijnheer De Strycker, een juiste en humane opmerking. Er is veel afgeschaft voor de armen en zieken, gezondheidszorg kan er niet vanaf voor de niet bemiddelde Amerikaan, die man heeft geen geweten, moraal en verstand en mag een land te gronde richten. En er zijn mensen die dat best in orde vinden.

 • Erik bernard

  Eindelijk, gedaan met gevaarlijke toestanden met illegale Mexicanen (zelf last van ondervonden in San Diego !).

 • yvan de strijcker

  Aan al diegenen die vinden dat hij zijn beloftes waarmaakt: hij had belooft dat Mexico de muur ging betalen. Meer dan 8 miljard terwijl miljoenen WERKENDE Amerikanen zich geen ziekteverzekering kunnen veroorloven omdat het rijkeluiszoontje vindt dat dat te veel kost!!

 • Gilbert Hermans

  Gans de Verenigde Staten zit vol met immigranten, hun voorouders hebben de oorspronkelijke inwoners uitgemoord maar daar zwijgt men mooi over. Hetzelfde is gebeurd in Australië met de Aboriginals.

 • Guido Prez

  Top President