Pentagon bekent dat het verhoren van terreurverdachten filmde

UNKNOWN

Het Pentagon geeft toe dat het verschillende ondervragingen van terreurverdachten gefilmd heeft. Dat meldt The New York Times. Volgens een militaire woordvoerder zouden er ongeveer 50 videobanden in het Pentagon liggen. "Op één van de tapes is te zien hoe de mond van een luid zingende verdachte met plakband werd toegekleefd. Verder was er geen teken van folteringen terug te vinden", zegt hij.

Hardhandige verhoren
In december vorig jaar werd onthuld dat er videobanden van de geheime dienst, de CIA, vernield werden. Daarop zouden hardhandige verhoren van terreurverdachten te zien zijn. In januari startte het Pentagon een grootschalig onderzoek naar de mogelijke opnames. Alle militaire instellingen, van Irak tot Guantanamo Bay in Cuba, werden onderzocht. Nu blijkt dat er slechts een klein deel van de tienduizenden verhoren wereldwijd op tape zijn opgenomen.

Interesse
De publieke interesse voor de ondervragingmethodes van de CIA en de militairen is sterk gegroeid nadat de New York Times berichtte over de "hardhandige verhoren" in Guantanamo Bay. Ook de mensonterende incidenten in Abu Ghraib, waar Iraakse gevangenen van een militaire gevangenis gedwongen werden om in vernederende situaties gefotografeerd te worden, hebben hieraan bijgedragen. Sindsdien is de reputatie van de VS bij de internationale gemeenschap inzake bescherming van de mensenrechten ernstig geschaad.

'Waterboarding'
De onthulling van de tapes komt er nadat president George W. Bush zijn veto heeft gesteld tegen een wet die folterpraktijken van de CIA moest bannen. Deze wet geldt wel al voor de militaire verhoren. In het begin van dit jaar rees nog veel kritiek op de 'waterboarding'-techniek van de inlichtingendienst. Hierbij wordt er water over de gevangenen gegoten zodat het voor hen lijkt/voelt alsof ze verdrinken. (dpa/sam)