Pentagon: “Aanvallen op pro-Iraanse groepering zijn een succes”

De Amerikaanse ministers van Defensie Mark Esper (rechts) en Buitenlandse Zaken Mike Pompeo (links).
AP De Amerikaanse ministers van Defensie Mark Esper (rechts) en Buitenlandse Zaken Mike Pompeo (links).
De aanvallen van de VS op doelwitten van de pro-Iraanse groepering Kataib Hezbollah in Irak en Syrië waren “een succes”. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper zondag verklaard. Hij sluit andere acties niet uit als die “nodig zijn”.

Amerikaanse F-15's en drones voerden luchtaanvallen uit op vijf doelwitten van Hezbollah in het westen van Irak en het oosten van Syrië. Het ging om drie locaties van de groepering in Irak en twee in Syrië. Bij de aanvallen zijn zeker 25 militieleden van Kataib Hezbollah omgekomen, 55 strijders raakten gewond. Volgens het Pentagon werden ook verschillende opslagplaatsen voor wapens getroffen. “We zullen bijkomende acties nemen als dat nodig is om onszelf te verdedigen en om milities of Iran af te schrikken” aldus de Amerikaanse minister van Defensie Esper.

De Amerikaanse aanvallen zijn een reactie op een aanslag op een militaire basis in de stad Kirkoek in het noorden van Irak. Daarbij kwam één Amerikaanse burger om. Het dodelijke slachtoffer was een Amerikaanse contractant die voor het Amerikaanse ministerie van Defensie werkte. De K1-basis, waar zowel Amerikaanse en Iraakse soldaten gestationeerd zijn, bevindt zich in de Koerdisch Autonome Regio. Ze werd aangevallen door minstens dertig raketten. 

Hezbollah veroordeelt aanvallen

Ondertussen heeft de sjiitische Hezbollah de Amerikaanse bombardementen veroordeeld. Ze noemde die een flagrante aanslag op de Iraakse soevereiniteit, veiligheid en stabiliteit, en op het Iraakse volk. “Deze agressie bevestigt nog maar eens dat de Amerikaanse regering de machtselementen wil raken, die de confrontatie kunnen aangaan met IS, de krachten van extremisme en criminaliteit”, zei Hezbollah.

Ook aanvallen op terreurorganisatie Al-Shabaab in Somalië

Later op de dag voerden de VS ook aanvallen uit op stellingen van de terroristische organisatie Al-Shabaab in Somalië. In Somalië kwamen vier leden van Al-Shabaab om het leven. De VS voerden daar drie aanvallen uit, na overleg met de Somalische regering. In Somalië kwamen zaterdag zeker 79 mensen om het leven na een terroristische aanval in hoofdstad Mogadishu.

Foto's van de Amerikaanse luchtaanvallen.
via REUTERS Foto's van de Amerikaanse luchtaanvallen.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • paul van de velde

    Ze zouden daar beter toch eens een tipje zwaardere bommen mogen gebruiken. Zo dat ze later gewoon het hol in de grond kunnen op vullen met buls van het rondslingerend puin.