Pensioenstaking legt openbaar vervoer in Nederland plat, ook 80 vluchten op Schiphol geannuleerd

In Nederland rijden vanochtend nagenoeg geen treinen als gevolg van de grote pensioenstaking die om middernacht is begonnen en een etmaal zal duren. De reizigers die toch op het Centraal Station van Amsterdam rondlopen, zijn toeristen die tot hun verrassing horen dat er geen treinen rijden. Op het Nederlandse Schiphol zijn zo’n tachtig vluchten geannuleerd door de staking.

"Hier op Amsterdam Centraal is het momenteel erg rustig en ik heb gehoord dat dit ook het geval is op andere stations", aldus een woordvoerder van het spoor. Door de staking is de ochtendspits bij de noorderburen al vroeg op gang gekomen. De staking in het openbaar vervoer wordt morgen gevolgd door een 24 urenstaking in verschillende sectoren.

Volgens de spoorwoordvoerder lijken mensen goed voorbereid op de situatie en worden ze afdoende geïnformeerd door informatieborden die op de stations hangen.

Omdat de rechter bepaalde dat Schiphol wel bereikbaar moet zijn, rijdt er wel een 'noodpendel' van Amsterdam Centraal naar de luchthaven. Op het traject rijden vier treinen per uur, normaal zijn dat er 25 per uur. Op de luchthaven zelf zijn zo’n tachtig vluchten geannuleerd. Volgens een woordvoerder hebben veel passagiers gebruikgemaakt van de mogelijkheid om hun vlucht gratis om te boeken.

Ook het verkeer naar Schiphol ondervindt hinder van de staking. Op de snelweg A4 staan er files, borden waarschuwen dat mensen er niet mogen uitstappen. Doen ze dat wel, dan riskeren ze een boete van 240 euro. Over heel Nederland staat er naar schatting 250 kilometer extra file door de stakingsacties.

De woordvoerder van Schiphol verwacht dat het de komende uren steeds drukker wordt op en rond de luchthaven. “We adviseren reizigers om de verkeersinformatie in de gaten te houden”, klinkt het.

Omstreeks 06.45 uur stonden er al 30 files met een lengte van 105 kilometer, meldt Rijkswaterstaat. "Het is rond deze tijd twee keer zo druk als normaal op de wegen", meldt de ANWB. Mensen zijn opgeroepen zoveel mogelijk samen te reizen. Schiphol vraagt mensen om de luchthaven zoveel mogelijk te mijden.

Met de stakingen hopen de Nederlandse vakbonden de regering op de knieën te krijgen en wat zij zien als een "fatsoenlijk pensioen" erdoor te krijgen. Het overleg over het pensioenstelsel tussen de bonden en de regering mislukte eind vorig jaar. De bonden eisen onder meer een bevriezing van de pensioenleeftijd en dat pensioenen meestijgen met de inflatie. 

Verder pleiten ze voor 'een pensioen voor iedereen', dus ook voor zelfstandigen. Mensen die zwaar werk doen, moeten eerder kunnen stoppen.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Nieuws over Nederland is hier altijd zeer beperkt, Philomena Vanderweyen. Er zijn momenteel stakingen bij politie, streekvervoer bussen en spoorwegen, luchtverkeer, schippers, vrachtwagenchauffeurs, leraren, en bedrijven als Asml, Vdl, Fokker, AkzoNobel, VHP. En vorig jaar kenden ze in Nederland het hoogste aantal stakingen sinds 1989, 32. Blijkbaar ook niet echt tevreden met het conservatief neoliberaal beleid van Rutte daar.

 • alfons schoeters

  Willen jullie de gemiddelde pensioenbedragen weten van de Nederlanders. Het CBS heeft uitgerekend dat 65-plushuishoudens uiteindelijk gemiddeld een pensioeninkomen van 3.170 euro bruto hebben. Maar dat cijfer zegt eigenlijk niks, als je weet dat een gepensioneerde alleenstaande vrouw het gemiddeld met 2.020 euro moet doen en de alleenstaande man met 2.370 euro. Vergelijk dat maar eens Met het Belgisch pensioen! En momenteel is het nog altijd 65 jaar!

 • Philomena Vanderweyen

  Amai Nederlanders die staken dat wil wat zeggen want dat is een zeldzaamheid in dat land.

 • ringo van der pulst

  Er zijn wat moeilijkheden op het pad naar het pensioen.Eerst moet je gezond genoeg blijven om zolang te kunnen werken en het moeilijkste is zo lang te kunnen blijven leven.Als heel je leven beheerst wordt door denken aan dat pensioen dat mis je toch het één en ander.Voor je het weet is het over en out.

 • Ludo Tobben

  Franc Boghe, de pensioenbedragen (AOW) Nederland vindt ge op de site van SVB (sociale verzekeringsbank). Daarbij moet ge nog de bedragen tellen van het verplicht pensioenfonds, dat afhangt van je salarishoogte. T'is heel wat anders dan hier, maar het kost je ook veel meer.