Pensioenstakers leggen openbaar vervoer en bedrijven plat in Nederland

Een leeg perron op het treinstation van Amsterdam.
anp Een leeg perron op het treinstation van Amsterdam.
Een hele dag zonder openbaar vervoer, gevolgd door een staking van 24 uur in meerdere sectoren. Nederland gaat een uitzonderlijke week van vakbondsacties in. Met de stakingen hopen de bonden de regering op de knieën te krijgen en wat zij zien als een 'fatsoenlijk pensioen' erdoor te krijgen. De acties zullen waarschijnlijk grote gevolgen hebben, vooral voor iedereen die dinsdag ergens naartoe moet.

De bonden hebben aangekondigd dat het openbaar vervoer dinsdag vrijwel overal plat ligt. Vervoersbedrijven proberen zoveel mogelijk treinen, bussen en andere vervoermiddelen in te zetten, maar ze durven niet te zeggen in hoeverre dat zal lukken. Spoorwegmaatschappij NS raadt reizigers af om überhaupt naar het station te komen.
Net als werkgevers in het streekvervoer betreuren de spoorwegen het dat de bonden het stakingswapen inzetten. "Reizigers worden de dupe van een conflict waar NS geen partij in is."

Op de wegen worden flinke files verwacht, zeker tijdens de spits. De mobiliteitsorganisatie ANWB roept mensen op zoveel mogelijk samen te reizen. Rijkswaterstaat voorziet ook grote drukte op en rond luchthavens, met name Schiphol.

Bestuurder Brigitta Paas van vakbond FNV erkent dat de staking vervelende gevolgen heeft voor reizigers. "Maar we doen dit ook voor hen. Voor een goed pensioen voor iedereen. Het is tijd dat het kabinet over de brug komt."

Actiedag

Woensdag volgt een algemene actiedag. Werknemers in tal van sectoren, waaronder metaal, industrie, bouw en de sociale werkvoorziening, leggen 24 uur het werk neer. In de zorg, bij de overheid en in het onderwijs zijn ook acties, maar die zijn minder ingrijpend dan een staking van een etmaal. In Den Haag, Eindhoven, Arnhem en Groningen zijn gelijktijdig actiebijeenkomsten.

Overlegtafel 

Het overleg over het pensioenstelsel tussen de bonden en de regering klapte eind vorig jaar. De bonden eisen onder meer een bevriezing van de pensioenleeftijd en dat pensioenen meestijgen met de inflatie. Verder pleiten ze voor 'een pensioen voor iedereen', dus ook voor zelfstandigen. Mensen die zwaar werk doen, moeten eerder kunnen stoppen.

Omdat dit alles ook een prijskaartje heeft, kwamen de bonden er vorig jaar niet uit met de regering, die volgens de rechtsliberale premier Mark Rutte bereid was tot "vergaande tegemoetkomingen". Voor de bonden was het te weinig. Zij besloten de overlegtafel te verruilen voor hardere acties.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Wim Van Hoof-Segers

    @Dirk Corten: 1699€ was toch geen slecht loon als U nu gepensioneerd bent? Ik ben begonnen aan 750€ aan de Staat in 1991... Hetgeen uitgesteld loon nog goed maakt is het lager vakantiegeld en eindejaars premie. Neem dit op bijv 1000€ per jaar en na 42j is dit met interest zeker 75000€ dat we als ambtenaar misgelopen hebben. Als we 15j trekken is dit 415€ netto pensioen per maand waard. Maar voor de nieuwe ambtenaren van de afgelopen 10j is dit grotendeels niet meer van toepassing,

  • Dirk Corten

    Mr VanOpstal bekijk eerst het verschil in wedde tijdens de actieve loopbaan, het ambtenaren pensioen ligt in vele gevallen hoger dan in de privé omdat het eigenlijk een "uitgesteld" loon is..ikzelf moest het tijdens mijn loopbaan met 1699€ netto stellen...mijn pensioen ligt nu gelukkig enkele honderden eurootjes hoger. Hoeveel is/was uw nettowedde?

  • Roger Vanopstal

    Ambtenaren die staken voor een goed pensioen. Ook voor de privé! Waarom hebben ze al die jaren dan het tegenovergestelde bewerkstelligd. De privé is in deze opnieuw de dupe. Nog eens!