Pelosi: "Trumps bedreigingen en woedeaanvallen zijn geen manier om aan buitenlandse politiek te doen"

AFP
De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft opnieuw zwaar uitgehaald naar president Trump. Ze zei dat zijn ''bedreigingen en woedeaanvallen'' geen manier zijn om buitenlandse politiek te bedrijven. “President Trump ondergraaft de leidersrol van de Verengde Staten door lichtzinnig te dreigen met heffingen op de import van producten uit ons bevriende buurland Mexico”, aldus Pelosi.

Trump bedreigde Mexico in een poging de migratie, vooral uit Centraal-Amerikaanse landen ten zuiden van Mexico, terug te dringen. Hij heeft vrijdag op de valreep afgezien van de extra heffingen op de invoer van Mexicaanse producten, nadat Mexico instemde maatregelen te nemen, onder meer voor een betere beveiliging van de bijna 1.000 kilometer lange Mexicaans-Guatemalteekse grens.

Trump zei dat Mexico ook heeft beloofd met onmiddellijke ingang een heleboel Amerikaanse landbouwproducten te gaan kopen. Daar gaan ''onze geweldige patriottische boeren van profiteren'' kondigde Trump aan. Mexico is al een groeiende markt voor de Amerikaanse landbouw en veeteelt. Die exporteerde in 2018 ter waarde van circa 20 miljard dollar aan producten naar Mexico, vooral mais, soja en vlees.

Pelosi zei dat ze “diep teleurgesteld” was dat de VS hun controversieel immigratieprogramma uitbreiden waardoor asielzoekers gedurende de periode van hun asielprocedure teruggestuurd kunnen worden. Bovendien stelt ze dat de echte oorzaken van de migratiecrisis in Centraal-Amerika niet worden aangepakt.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Bonacasa

  François defosse, zoals wat? Veel beloftes waar niks van komt, bedrijven weg gejaagd uit de VS, en voor een enorm deficiet opgebouwd dan op geen manier meer af te bouwen is.

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Lore Kluwer, de leden van het Huis van Afgevaardigden KIEZEN hun voorzitter resp. voorzitster. Dat zij nog altijd op die stoel zit is een teken dat ze haar job goed doet!

 • Wesley Gevaert

  Je kan ze moeilijk ongelijk geven. Deze periode van Amerikaanse schaamte zal niet rap vergeten worden.

 • Jose Van Hauwaert

  @Lucien Lemahieu. Sorry man, maar het werkt niet. In Z-O Azië zijn ze hun leiderspositie al kwijt, Malaysia, Thailand, Vietnam, Filipijnen, Z-Korea, Indonesië, allen landen die hun invoer vanuit de USA gedecimeerd hebben, militaire basissen gesloten, hun militaire aankopen doen bij de Chinezen en Russen ipv USA. Niemand vertrouwd de USA nog. Als men enkel respect moet hebben voor een land uit schrik voor economische repressie of militaire macht, dan is dat intriest.

 • Lore Kluwer

  Geen manier om aan politiek te doen? En op 79-jarige leeftijd nog voorzitster van het Huis van Afgevaardigden denken te kunnen zijn: is dát een manier om aan politiek te doen? Je maakt me niet wijs dat zij op die leeftijd nog goed kan functioneren en zo'n topfunctie naar behoren kan uitoefenen?