Pelosi roept Senaat op tot buitengewone vergadering over wapenwet

Voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi
REUTERS Voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi
De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi heeft een buitengewone vergadering van de Senaat geëist na de dodelijke schietpartijen in de VS deze week. Pelosi roept president Donald Trump in een officiële brief op om ervoor te zorgen dat de Senaat na de zomer samenkomt om te stemmen over een aanscherping van de wapenwetgeving.

Het door de Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden had in februari al een wetsvoorstel aangenomen dat bedoeld is om in de toekomst kopers van wapens beter te screenen. Het voorstel moet eerst nog door de Senaat geraken, dat in handen is van de Republikeinen. Daar is het onderwerp nog niet behandeld. De Democraten beschuldigen de Republikeinse fractieleider Mitch McConnell ervan het project opzettelijk te blokkeren.

Brief voor Trump

De Democraten van het Huis van Afgevaardigden hadden McConnell in een brief opgeroepen om de Senaat bijeen te roepen, maar omdat daar geen reactie op kwam, richtte Pelosi zich rechtstreeks tot de president.
In de brief aan Trump klaagt de voorzitster aan dat McConnell geen stappen onderneemt. Volgens Pelosi moet er na dodelijke schietpartijen nu echt werk gemaakt worden van een aanscherping van de wapenwetgeving. De Democraat wees er in haar brief ook op dat Trump daar zelf op had aangestuurd, ook al had hij niet verklaard hoe hij dat concreet zou doen.

De Republikeinse fractieleider Mitch McConnell.
AP De Republikeinse fractieleider Mitch McConnell.

Deur op een kier

Na de uitspraken van de president, liet McConnell op donderdag aan een lokaal radiostation weten maatregelen voor strengere screening van wapenkopers niet langer uit te sluiten. “Daar is veel steun voor", aldus de Republikeinse fractieleider. 

Momenteel zijn beide kamers van het Congres met vakantie. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zullen in september opnieuw samenkomen. 
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  Jean West: Trump en co. stonden toen op de eerste rij om te roepen dat de schietpartij op Sandy Hook een hoax was en dat de graven leeg waren. En Obama heeft pogingen genoeg gedaan, maar werd constant tegengewerkt door de Republikeinen. En de "background checks" naar labiele personen die hij heeft doorgevoerd, heeft Trump weer ongedaan gemaakt.

 • Jean West

  Toch raar dat ze dit niet deden onder het Obama bewind na 20 dode kinderen.

 • luc baken

  pelosi zou beter geld vrijmaken voor de grensmuur met mexico , om alle drugs tegen te houden ... drugs doden veel meer mensen dan wapens !

 • Edmond Dantès

  De hypocrisie van " Moscow Mitch " is weer frappant. Hij sluit bijkomende screening bij wapenhandel niet langer uit. De meeste van die Lone Wolfs kopen hun wapens niet in de reguliere handel. De enige echte oplossing is een actualisering van het 2de amendement over de partijgrenzen heen en zonder politieke taboes. Maar daar is een ander soort POTUS voor nodig.

 • sjaak vanslembrouck

  Zal nooit gebeuren, dat weet iedere leek, iedere Amerikaan, elke European. IK ben niet tegen het wapenbezit, maar moet dat wapen echt een geweer zijn die 200 kogels per minuut kan schieten ? Als je dat als jachtwapen of als verdediging nodig hebt dan heb je meer nood aan een bril dan aan die extra 199 kogels. 1 Keer goed mikken en tis klaar, ok doe er een extra 10 bij voor slechtzienden. dan nog 189 kogels te veel.