Pelosi en Pence weten geen doorbraak te forceren in overleg over shutdown, Trump benadrukt dat “de muur er komt”

Nancy Pelosi, Mike Pence, Donald Trump en Chuck Schumer in het Oval Office in het Witte Huis. Archieffoto.
AP Nancy Pelosi, Mike Pence, Donald Trump en Chuck Schumer in het Oval Office in het Witte Huis. Archieffoto.
Prominente vertegenwoordigers van de Republikeinse regering van Donald Trump en van de Democratische Congres-fractie hebben vandaag in het overleg over de beëindiging van de gedeeltelijke overheidssluiting (shutdown) geen doorbraak bereikt. Het gesprek stond onder leiding van vicepresident Mike Pence en de nieuwe Huis-voorzitter Nancy Pelosi.

Breekpunt bleef de bouw van de muur op de grens met Mexico. Trump eist dat daarvoor op de begroting voor de komende tijd 5,6 miljard (bijna 5 miljard euro) wordt uitgetrokken. Anders blijven veel ambtenarenloketten dicht. De Democraten, die nu de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, voelen er niets voor zoveel geld te spenderen aan Trumps verkiezingsbelofte.

Een assistent van Pence noemde de bijeenkomst “productief” maar zei er bij dat er tijdens de “conversatie niet diep is ingegaan op bedragen in dollars”. Wel hebben beide partijen afgesproken het morgen nog eens te proberen om nader tot elkaar te komen.

“Immorele eisen”

De leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, kondigde na afloop van de bijeenkomst aan dat de Democraten nieuwe wetgeving zullen in dienen om de overheid gedeeltelijk weer te kunnen openen. Pelosi had Trumps eisen voor de muur eerder al “immoreel” en “zonde van het geld” genoemd.

Afgelopen donderdag had de partij ook al een wet ingediend, maar president Trump had al aangekondigd dat hij de wet, die ook nog langs de Senaat moest, niet zou tekenen als hij geen geld voor de muur krijgt. In het wetsvoorstel van de Democraten was 1,3 miljard dollar opgenomen voor grenshekken en 300 miljoen dollar voor verdere grensbeveiliging.

In een serie tweets benadrukte Trump zaterdagavond nogmaals het belang van de muur en hoezeer het Amerikaanse volk volgens hem deze vorm van grensbeveiliging wil:

Bekijk ook:
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wilfried Van den Bosch

  Waar is de offerte, of aanbesteding, toch normaal voor zulke grote werken. Wie geeft nu zoveel uit zonder bewijslast, en welke ondernemer is er uit de bus gekomen om de muur te bouwen, zou het een Trump concern zijn, geen bewijs dus geen dollars, zo gaat dat met begrotingen.

 • Jean Huysmans

  Beste Serge, des te beter dat de VS reeds op een natuurlijke manier over grensbeveiliging beschikt anders zou de prijs nog hoger oplopen: de "muur" dient immers enkel om de zwakke plekken in de grensbeveiliging te versterken.

 • serge vansteenkiste

  De VS heeft honderden km natuurlijke grensgebieden die niet eens overbrugbaar zijn, hij maar blijven zagen en een deel van de bevolking gijzelen.

 • Jurgen Van Den Bergh

  @Etienne Bertels: Een politieker die van zijn woord is zeg je? Al vergeten dat hij zei dat niet de Amerikanen maar de Mexicanen die muur gingen betalen? Dat is nogal een woord. Trump zal de geschiedenis in gaan als de grootste leugenaar ooit. En dat geld voor zijn muur komt er niet! Nu niet en nooit niet. Je zal Trump eerder zien aftreden of afgezet worden dan dat hij 5,6 miljard krijgt voor zijn muur.

 • guido Bervoets

  Nadat hij twee jaar bot gevangen heeft bij zijn eigen republikeinen is het opeens de schuld van de democraten - daar moet je wel lef voor hebben. Zouden er echt Amerikanen zijn die zoiets geloven?