Peking veroordeelt "vreselijke incidenten" in Hongkong

Yang Guang op een persconferentie in Peking. Peking veroordeelt de “vreselijke incidenten” in Hongkong.
EPA Yang Guang op een persconferentie in Peking. Peking veroordeelt de “vreselijke incidenten” in Hongkong.
China heeft de confrontaties tussen betogers en politie in Hongkong die al weken aan de gang zijn fel veroordeeld. "Deze vreselijke incidenten hebben de rechtsstaat, de openbare orde, economie en het leven van mensen in Hongkong sterk geschaad.” Dat heeft Yang Guang, een woordvoerder van het bureau van de Chinese staatsraad die bevoegd is voor de aangelegenheden van Hongkong en Macau, vandaag gezegd. "We roepen mensen uit alle lagen van de maatschappij in Hongkong op om zich in niet mis te verstane bewoordingen tegen geweld uit te spreken en zich daartegen te verzetten.”

Het was de eerste keer dat de belangrijkste overheidsinstantie in China die verantwoordelijk is voor Hongkong zich uitspreekt over de huidige crisis. De woordvoerder riep de bevolking in Hongkong op "de rechtsstaat" er te verdedigen. "We mogen niet passief toekijken hoe een klein aantal mensen deze belangrijke waarde vertrappelen." Geen enkele beschaafde samenleving laat zo'n geweld toe, zei hij.

Wekenlang manifestaties

Al wekenlang komen honderdduizenden betogers op straat in de financiële metropool. Dit weekend kwam het daarbij weer tot geweld. Oproerpolitie schoot daarbij gisteren met traangas op betogers, die na een niet-goedgekeurde betoging op verschillende plaatsen in de stad barricades hadden opgetrokken. Zaterdag al waren er volgens de overheid meer dan twintig manifestanten gewond geraakt bij protesten. De politie arresteerde ook twintig betogers.

(Lees verder onder de foto’s)

De politie zette traangas in bij de betogingen van gisteren.
REUTERS De politie zette traangas in bij de betogingen van gisteren.
De demonstranten beschermen zich met paraplu’s en mondmaskers tegen het traangas.
REUTERS De demonstranten beschermen zich met paraplu’s en mondmaskers tegen het traangas.
AFP

Uitleveringswet

Aanleiding voor de protesten is een omstreden wetsontwerp over de uitlevering van vermoedelijke criminelen aan China. Regeringsleider Carrie Lam verklaarde de wet intussen "dood", maar liet na om het wetsontwerp formeel terug te trekken. De protesten richtten zich ook tegen de politie, die ervan beschuldigd wordt te hard te zijn opgetreden.

De vroegere Britse kroonkolonie Hongkong wordt sinds de teruggave aan China in 1997 geregeerd als een autonome regio, volgens het principe "één land, twee systemen". Anders dan in China genieten de inwoners van Hongkong recht op vrije meningsuiting, net als persvrijheid en vrijheid van vergadering. Maar steeds meer inwoners zijn bang dat Peking hun rechten wil inperken.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ANN LIMBOS

  Ik wens de bewoners van Hongkong veel moed en doorzettingsvermogen. Maar het zal boter aan de galg zijn als China uitrukt met zijn tanks.

 • Marc leloup

  China wil het Tiananmenprotest nog eens overdoen in hongkong! want passief toekijken hoe het chinese bewind aldaar gehaat wordt als de pest! dat willen ze neerslaan! op een dode meer of minder zal het niet steken zeggen ze daar! en dan de boeken toe en uit de chinese geschiedenis! En daar doen we zaken mee,Tibet en vele anderen zijn we allang vergeten.

 • Jos verelst

  Miljoenen burgers die in de afgelopen maanden op straat zijn gekomen zijn geen "kleine minderheid".

 • Ludo Wouters

  China is zeker geen rechtsstaat. China is verdoken dictatuur. De bewoners van Hong Kong hebben groot gelijk op Carrie Lam af te zetten. Zij is de pion van Peking die niet te vertrouwen is.

 • paul lemmens

  zij gaan wel ingrijpen en dat is wat ze willen , zo komt Hongkong weer onder de Chinezen , het zal er dan in ieder geval rustiger zijn. Manifestanten die gemaskerd rond lopen hebben altijd ongelijk