Peking verklaart uitbraak coronavirus onder controle

Een man wordt in Peking getest op het coronavirus.
AFP Een man wordt in Peking getest op het coronavirus.
Een nieuwe uitbraak van het coronavirus in de Chinese hoofdstad Peking is onder controle. Dat hebben de autoriteiten in de stad bekendgemaakt. Wel werden er vandaag opnieuw 13 besmettingen vastgesteld. Zeker 269 mensen raakten sinds begin juni besmet in de Chinese hoofdstad.

Het eerste geval werd op 11 juni gemeld. Het stadsbestuur nam direct strenge maatregelen en stelde voor een deel van Peking weer een lockdown in. "De uitbraak die wordt gelinkt aan de Xinfadimarkt is in feite onder controle", aldus een woordvoerder van de gemeente Peking. "Tegelijkertijd hebben we wel clusterbesmettingen in huizen en op kantoren gevonden."

Ondanks dat Peking de uitbraak onder controle verklaarde, meldden de gezondheidsautoriteiten in China vandaag officieel 19 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Van de nieuwe besmettingen zijn er 13 vastgesteld in Peking. In de naburige provincie Hubei is één geval geregistreerd, vijf andere besmettingen werden in drie andere provincies vastgesteld. 

lees verder onder de foto:

Een vrouw loopt voorbij een etalage met beschermende pakken in Guangzhou, China.
EPA Een vrouw loopt voorbij een etalage met beschermende pakken in Guangzhou, China.

“Aandacht mag niet verslappen”

"We kunnen onze aandacht niet verslappen", klinkt het bij de woordvoerder van de gemeente Peking. Volgens het stadsbestuur waren zeker 253 van de recente besmettingen gelinkt aan de markt. Waar de andere mensen het virus hebben opgelopen, wordt nog uitgezocht.

Dat de uitbraak onder controle is, is een positief signaal, zegt de voorzitter van de gezondheidscommissie van de stad. "Het bewijst dat de voorzorgsmaatregelen en de lockdown effect hebben." 

In Peking zijn de laatste weken ruim 3 miljoen tests uitgevoerd. Experts verwachten dat er vaker dergelijke lokale uitbraken zullen voorkomen.

Mensen staan in Peking in de rij om getest te worden.
AFP Mensen staan in Peking in de rij om getest te worden.