Peking en Moskou houden initiatief VN-Veiligheidsraad voor crisis Soedan tegen

China heeft, met steun van Rusland, bij de VN-Veiligheidsraad een tekst tegengehouden die de moord op burgers in Soedan veroordeelt en oproept om het geweld onmiddellijk te stoppen. Dat stellen diplomaten.

Bij de vergadering achter gesloten deuren lieten het Verenigd Koninkrijk en Duitsland een mededeling rondgaan waarin opgeroepen wordt dat de militaire overgangsraad in Soedan en de manifestanten "samen blijven werken aan een consensuele oplossing voor de crisis".

China verwierp die tekst en Rusland stond erop dat er gewacht werd op een antwoord van de Afrikaanse Unie, verklaarden diplomaten aan AFP. Volgens de Russische ambassadeur bij de VN, Dmitry Polyanskiy, was de tekst "onevenwichtig". Hij roept op om "zeer voorzichtig te zijn in deze situatie".

De leden van de Veiligheidsraad van de VN kwamen bijeen nadat er een dag eerder veertig doden vielen toen de ordediensten een vreedzame sit-in voor het hoofdkwartier van het leger in hoofdstad Khartoem uiteendreven. De bijeenkomst gebeurde op vraag van Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. VN-gezant Nicholas Haysom, die samen met de Afrikaanse Unie aan een oplossing voor de crisis werkt, werd er gehoord. Haysom verklaarde aan de pers dat hij de moed nog niet verloren heeft.

Vandaag is er een vergadering van de Vredes- en Veiligheidsraad van de Afrikaanse Unie gepland. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Luc Van Hoef

    "Verenigde" naties ??? Het is al zoals met Europa, elk land blijft maar zijn goesting doen en verdedigd zijn eigen (en NIET het algemeen) belang

  • Michel de Coorebyter

    Hoe sterker China economisch wordt, moe meer zij voor het zeggen zullen hebben en hoe meer wij onze rechten van de mens ambities zullen moeten begraven.

  • Jos Spriet-Dewaele

    Duitsland en UK kunnen crisissen in eigen land niet aan en gaan sancties nemen waar tenminste onderhandeld word. Rusland en China boycotten zoals verwacht. Waarom is er eindelijk een veiligheidsraad en waarom dreigt Amerika in Iran en niet in Soedan of Israel. Voor Amerika Peking & Rusland is alleen belangrijk waar poen zit. En als europa overspoeld word met vluchtelingen wie moet ze dan opvangen. Engeland wil ze niet en inbreuken worden gestraft. Maar Belgie kan niet uit uitwijzen