Peiling voorspelt winst voor Britse conservatieven: “Dit kan niet spannender zijn"

De Britse premier Johnson tijdens een verkiezingsrally.
EPA De Britse premier Johnson tijdens een verkiezingsrally.
De conservatieve partij van de Britse premier Boris Johnson gaat een meerderheid halen bij de verkiezingen op 12 december. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van opiniepeiler YouGov. Toch is Johnson allerminst zeker van zijn zege: “Dit kan niet spannender zijn”. 

De Conservatieven zouden 339 van de 650 zetels in het Lagerhuis binnenhalen. Dat is een stijging tegenover de verkiezingen in 2017, maar minder dan de opiniepeiler eerder had voorspeld. Eind november stelde die dat ze partij van Johnson 359 zetels zou halen.

Oppositiepartij Labour zou stranden op 231 zetels, wat er 12 minder zijn dan in 2017. De Scottish National Party (SNP) zou met 6 zetels groeien tot 41 en de Liberal Democrats zouden 15 zetels binnenhalen. De meeste analisten gaan uit van een comfortabele meerderheid voor de Conservatieven.

“Dit kan niet spannender zijn, het kan zeer dicht bij elkaar zijn”, vindt Johnson zelf. En de gevolgen zijn dan volgens de Britse premier negatief. “Ik zeg alleen tegen iedereen dat het risico reëel is dat we morgen weer naar een parlement zonder partij met absolute meerderheid gaan”, aldus de premier. Hij voorziet dan onder andere meer vertraging in de besluitvorming voor zijn land.

Brexitdeal

De Britten trekken naar de stembus nadat het parlement weigerde om te stemmen over de brexit-deal die Johnson overeengekomen was met de Europese Unie. Sinds het referendum in 2016 al is de politieke klasse volledig in de ban van het einde van het EU-lidmaatschap. Twee regeringen - die van David Cameron en van zijn opvolgster Theresa May - overleefden de brexit niet. Huidig premier Boris Johnson hoopt op een andere uitkomst.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Anne Callebaut

    Het is te hopen dat den Boris wint,dan steekt de uk miljarden in hun zak.