Peiling: Trump verplettert Cruz in Californië

EPA
De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump verplettert zijn rivaal Ted Cruz in een peiling naar de stemintenties in de staat Californië, zo heeft de krant USA Today gemeld. Trump zou het volgens een andere peiling bij de echte presidentsverkiezingen zelfs halen van de Democratische kandidate Hillary Clinton.

Trump is goed voor 54 procent van de stemmen van de waarschijnlijke Republikeinse kiezers in de westelijke Sunshine State, tegen 20 procent voor de senator uit Texas. Een maand geleden bedroeg de voorsprong van de vastgoedmagnaat (slechts) 8 procentpunt en lag de score van Cruz hoger: 40 en 32 procent.

De voorverkiezingen in Californië zijn voor 7 juni gepland en leveren 172 afgevaardigden voor de Republikeinse Conventie op, meteen de grootste te vangen vis in deze voorronde in de race naar het Witte Huis.

De peiling leert dat de primary van Indiana, waarbij er 57 gedelegeerden op het spel staan, morgen nog belangrijker voor Cruz wordt. Volgens de meest recente poll ligt hij echter vijftien procentpunt achter, weet USA Today.

AP

Clinton vs. Sanders

In het Democratische kamp leidt Hillary Clinton met 57 tegen 38 procent voor Bernie Sanders in Californië.

Volgens berekeningen van realclearpolitics.com heeft Trump al 996 afgevaardigden terwijl hij er 1.237 nodig heeft om de nominatie automatisch op zak te steken. Cruz komt aan 565, John Kasich aan 153. Achter opgever Marco Rubio staan er nog 171 afgevaardigden.

Nationaal zou de vroegere First Lady het halen van Trump: 56 tegen 34 procent. In een strijd met Cruz bedraagt de stand 57 tegen 29 procent.

De peiling liep van 27 tot 30 april en had betrekking op 2.011 geregistreerde kiezers.

Maar volgens een enquête van Rasmussen, afgenomen tussen 8 en 28 april, zou Trump het wél halen van Clinton met 41 tegen 39 procent van de stemmen. De miljonair won twee procentpunt.

Volgens een peiling van NBC News/Survey Monkey zou Trump nationaal op 56 procent van de Republikeinse kiezers of naar de Grand Ole Party (GOP) neigende kiezers kunnen rekenen, zijn beste score ooit en een winst van 6 procentpunt ten opzichte van vorige week. Cruz strandt op 22 procent (min 2) en Kasich op 14 (min 3). 

De peiling van NBC liep van 25 april tot 1 mei bij 14.640 volwassenen ouder dan achtttien jaar, onder wie 12.642 geregistreerde kiezers.