Pegida-voorman en 10 andere demonstranten weer op vrije voeten na arrestatie tijdens intrede Sinterklaas in Nederland

Edwin Wagensveld, voorman van Pegida, wordt verkleed als Zwarte Piet aangehouden in Apeldoorn tijdens de intocht van Sinterklaas.
ANP Edwin Wagensveld, voorman van Pegida, wordt verkleed als Zwarte Piet aangehouden in Apeldoorn tijdens de intocht van Sinterklaas.
De elf demonstranten die gisteren in Apeldoorn waren opgepakt bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Nederland, zijn weer op vrije voeten.

De Pegida-aanhangers weigerden naar een hun toegewezen demonstratievak te gaan waarna de politie ze aanhield. Onder hen ook Pegida-voorman Edwin Wagensveld, verkleed als Zwarte Piet.

De intocht zelf verliep zonder noemenswaardige problemen. Er kwamen 25.000 mensen op het festijn af. Politie en burgemeester toonden zich tevreden. Een 41-jarige vrouw uit Rheden was aangehouden omdat ze een steekwapen bij zich had. Het is niet bekend of zij nog vastzit.

AFP

Donderdag en vrijdag hield de politie drie mannen aan, twee uit Utrecht en een uit Leiden. Zij hadden op sociale media bedreigende en opruiende teksten over de intocht in Apeldoorn verspreid. Zij mochten daarom niet naar die intocht toe. De officier van justitie moet nog beslissen of het trio wordt vervolgd.

Anti-pietenbeweging Kick Out Zwarte Piet demonstreerde zaterdag in zes steden en ook op het Caraïbische eiland Curaçao. De organisatie meldde dat meer dan duizend mensen zich gisteren hebben uitgesproken voor een "sinterklaasfeest zonder racisme en uitsluiting". Wel zijn de KOZP'ers naar eigen zeggen vrijwel overal bedreigd of belaagd door agressieve pro-piet-demonstranten.

Ook vandaag zijn er nog intochten van de sint bij de noorderburen, onder meer in Amsterdam en Utrecht.

ANP
ANP
ANP
ANP4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Rasschaert

  Eens de geschiedenis van Sint Nikolaas nagaan. Als bisschop kocht hij zwarte kindslaven en stelde ze bij hem te werk doch ze werden ook als vrije mensen eens volwassen. Dus waar is het racisme dan. De tewerkstelling was meer bedoeld als hulpje in het huishouden en zijn omgeving

 • jeroen de rijck

  Belachelijke wereld , wat gaat het volgende zijn waar de azijnpissers gaan tegen demonstreren nadat de hele Sinterklaas traditie gaat verdwenen zijn , op deze manier gaat men racisme juist in de hand werken .

 • Lindsey Clauw

  Moet dat nu echt?! Het is een kinderfeest,laat dat voor wat het is. Ik heb me als kind nooit de vraag gesteld waarom zwarte piet zwart was,hij kwam mee met de Sint en bracht snoep en speelgoed mee dat is al waar ik aan dacht.

 • Flor Peeters

  Ze doen maar bij mij komt de Sint met twee zwarte pieten. Niet één kind ligt er wakker van dat de zwarte pieten veeg pieten zijn of dat het zwarte pieten zijn, het zijn enkele grote mensen die daar een drama van maken.