Peeters opent nu ook Vlaams huis in Madrid

Kris Peeters opende vorige week ook al een Vlaams huis in New York.
UNKNOWN Kris Peeters opende vorige week ook al een Vlaams huis in New York.

Vlaams minister-president Kris Peeters heeft vandaag in Madrid het lint van de Vlaamse Vertegenwoordiging doorgeknipt. Het gaat om de tweede opening van een 'Vlaams Huis' in evenveel weken. Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht onthoudt zich van commentaar.

Vanuit het centrum van Madrid zal Vlaams vertegenwoordiger Yves Wantens voortaan de belangen van onze regio verdedigen. Ook 'Flanders Investment and Trade' wordt in het nieuwe kantoor ondergebracht. Het gebouw werd gehuurd voor een periode van 36 maanden en kost 85.000 euro per jaar.

"Complementair aan federale"
"Deze vorm van Vlaamse diplomatie is complementair aan de federale", zegt Kris Peeters met een duidelijke allusie op de commotie die vorige week ontstond na de opening van een Vlaams Huis in New York. Toen liet Karel De Gucht verstaan dat België er niet bij gebaat is de diplomatie van een klein land als België te versnipperen over drie gewesten.

"De uitspraken van vorige week moeten echter worden gezien in het kader van de discussie rond General Motors", aldus de woordvoerder van de Gucht. "Het is niet de bedoeling van de minister om elk buitenlands initiatief van de Vlaamse regering aan te vallen."

Aanspreekpunt
Het Vlaams Huis in Madrid moet voortaan hét aanspreekpunt vormen voor elke Spanjaard die in Vlaanderen wil investeren. "Maar het is ook de bedoeling dat de Vertegenwoordiging greep krijgt op Zuid-Amerika", aldus Yves Wantens.

Madrid is volgens de Vlaamse regering het New York van Zuid-Europa, met een uitstraling naar alle Spaanstalige landen. "Ondanks de economische crisis is het nu absoluut het moment om het buitenland op de hoogte te stellen van het talent, de innovatieve kracht en de onmiskenbare kwaliteit die in Vlaanderen huist", meent Kris Peeters.

Rondleiding in Prado
Na de plechtige opening van de Vertegenwoordiging liet de minister-president zich nog een rondleiding door het Prado welgevallen. Het belangrijkste museum van Madrid heeft een grote collectie Vlaamse primitieven, met tientallen werken van onder meer Rubens, Memling en Metsijs. Aan de surrealist avant-la-lettre Jeroen Bosch werd in de Spaanse hoofdstad zelfs een volledige zaal gewijd. (belga/svm)