Pedofiel die ook in België toesloeg: "Ik palmde ze in met strategie"

Thinkstock
Jarenlang wist de Nederlander Frank R. minderjarige meisjes via internet te verleiden tot seks, voor de webcam en soms ook in het echt. In het begin van al die contacten deed de nu 49-jarige man uit Cuijk zich voor als een leuke knul van 18 jaar en chatte hij onder een schuilnaam. Om het vertrouwen verder te winnen, stuurde hij als 'bewijs' soms foto's van wildvreemde jongens naar zijn slachtoffers.

"Veel mensen op de chat liegen over hun leeftijd, dat deed ik ook", zei de zedenverdachte vandaag voor de rechtbank in Assen. De jonge slachtoffers vonden R. bij het eerste contact vaak "vrolijk en grappig". "Hij gaf ons vertrouwen", las de rechter voor uit verklaringen van meerdere meisjes. "Ik heb mezelf wel een beetje een strategie aangeleerd om ze in te palmen", zei R. De vriendschappelijke chatgesprekken met de meisjes -niet zelden nog maar 12 of 13 jaar- kregen vaak al snel een erotische lading en eindigden in een aantal gevallen in ruige seks, zo bleek op de eerste zittingsdag. "Ik kon er niet mee stoppen, de drang was te groot", zei Frank R. er zelf over.

R. wordt ervan verdacht dat hij van 2001 tot 2013 via internet bijna 300 meisjes tot seksuele handelingen heeft aangezet. In 21 zaken is het tot een aanklacht gekomen. Hij wist vaak wel dat de meisjes minderjarig waren, erkende hij. "Maar dat is geen signaal geweest om ermee te stoppen." Behalve in Nederland zou R. ook slachtoffers gemaakt hebben in België.

In 11 gevallen is het ook tot fysiek contact gekomen, aldus justitie. De man werd vorig jaar in mei aangehouden nadat hij een meisje uit het Groningse Middelstum had misbruikt. In zijn woning trof de politie kort daarna 144.000 foto's en 26.000 foto's aan van jonge meiden die via de webcam ontuchtige handelingen verrichten. Ook maakte hij filmopnamen toen hij fysieke seks met ze had.

R. hield woensdag voor de rechtbank vol dat hij nooit dwang heeft uitgeoefend op de meisjes. Volgens het Openbaar Ministerie blijkt uit de filmpjes echter duidelijk dat zijn slachtoffers soms perverse dingen moesten doen die ze niet wilden en was er van vrijwilligheid geen sprake. In latere instantie, als de slachtoffers niet of onvoldoende meewerkten, kon hij ook boos worden en dreigen. In een aantal gevallen gaf R. de meisjes geld of cadeautjes in ruil voor seks.

De rechtbank buigt zich vier dagen over de omvangrijke zedenzaak. Overmorgen willen enkele slachtoffers een verklaring afleggen. Dat mag van de rechtbank achter gesloten deuren. Volgende week woensdag wordt de eis van het OM verwacht.