PD en Vijfsterrenbeweging hervatten Italiaanse regeringsonderhandelingen

PD-partijleider Nicola Zingaretti, Giuseppe Conte en Luigi Di Maio van de Vijfsterrenbeweging.
AFP PD-partijleider Nicola Zingaretti, Giuseppe Conte en Luigi Di Maio van de Vijfsterrenbeweging.
Na een kortsluiting in de onderhandelingen hebben de sociaaldemocratische PD en de Vijfsterrenbeweging vanmiddag hun gesprekken over de vorming van een nieuwe regeringscoalitie hervat, zo is vernomen bij de beide partijen.

"Laat ons zeggen dat ik optimistischer ben. De onderhandelingen zijn hervat", zo zei de sociaaldemocratische fractieleider in de Senaat, Andrea Marcucci, deze namiddag bij zijn aankomst op de zetel van de partij.

De Vijfsterrenbeweging bevestigde op haar beurt dat de plooien enigszins gladgestreken zijn nu de sociaaldemocraten lijken te aanvaarden dat Giuseppe Conte premier zou blijven. "We begroeten de openingen van verscheidene invloedrijke personen in de PD over de rol van de premier. Ja aan een dialoog over het programma", zo stelde de anti-establishmentpartij in een mededeling.

De Vijfsterrenbeweging had eerder op de dag een onderhandelingsronde geannuleerd. De partij eiste dat de sociaaldemocraten zich ondubbelzinnig achter de voortzetting van het premierschap van Conte zouden scharen.

De partijloze Conte leidde sinds juni vorig jaar een coalitie van de Vijfsterrenbeweging met de extreemrechtse Lega van Matteo Salvini, maar die liep vorige week op de klippen. President Sergio Mattarella heeft de partijen tot morgen tijd gegeven om een nieuwe meerderheid te vormen.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Frans Peeters

    Alle verliezers bijeen om groot genoeg te zijn en postjes op te nemen net zoals hier "democratie"