PD en Vijfsterrenbeweging hervatten Italiaanse regeringsonderhandelingen

PD-partijleider Nicola Zingaretti, Giuseppe Conte en Luigi Di Maio van de Vijfsterrenbeweging.
AFP PD-partijleider Nicola Zingaretti, Giuseppe Conte en Luigi Di Maio van de Vijfsterrenbeweging.
Na een kortsluiting in de onderhandelingen hebben de sociaaldemocratische PD en de Vijfsterrenbeweging vanmiddag hun gesprekken over de vorming van een nieuwe regeringscoalitie hervat, zo is vernomen bij de beide partijen.

"Laat ons zeggen dat ik optimistischer ben. De onderhandelingen zijn hervat", zo zei de sociaaldemocratische fractieleider in de Senaat, Andrea Marcucci, deze namiddag bij zijn aankomst op de zetel van de partij.

De Vijfsterrenbeweging bevestigde op haar beurt dat de plooien enigszins gladgestreken zijn nu de sociaaldemocraten lijken te aanvaarden dat Giuseppe Conte premier zou blijven. "We begroeten de openingen van verscheidene invloedrijke personen in de PD over de rol van de premier. Ja aan een dialoog over het programma", zo stelde de anti-establishmentpartij in een mededeling.

De Vijfsterrenbeweging had eerder op de dag een onderhandelingsronde geannuleerd. De partij eiste dat de sociaaldemocraten zich ondubbelzinnig achter de voortzetting van het premierschap van Conte zouden scharen.

De partijloze Conte leidde sinds juni vorig jaar een coalitie van de Vijfsterrenbeweging met de extreemrechtse Lega van Matteo Salvini, maar die liep vorige week op de klippen. President Sergio Mattarella heeft de partijen tot morgen tijd gegeven om een nieuwe meerderheid te vormen.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Frans Peeters

    Alle verliezers bijeen om groot genoeg te zijn en postjes op te nemen net zoals hier "democratie"