Paus zet deur open voor anticonceptie in zikagebied

Paus Franciscus eerder deze week tijdens een bezoek aan de Mexicaanse stad Ciudad Juarez.
AP Paus Franciscus eerder deze week tijdens een bezoek aan de Mexicaanse stad Ciudad Juarez.
Zwangere vrouwen die het zikavirus opliepen en daarom kans maken om een baby te krijgen met ernstige hersenbeschadiging, mogen volgens het Vaticaan onder geen beding een abortus laten uitvoeren. De kerkvorst zet de deur wel op een kier voor anticonceptie. "Een zwangerschap vermijden is niet het absolute kwaad."

Na een vraag van een journalist over het voorkomen en afbreken van zwangerschappen in zikagebied, legde de paus het standpunt van de katholieke kerk uit. Abortus noemde hij "een misdaad, het absolute kwaad". Maar hij leekt een uitzondering te willen maken voor anticonceptie, waarbij hij een beslissing van paus Paulus VI citeerde. Die maakte voor het Congo van de jaren 60 een uitzondering voor nonnen die risico liepen op verkrachting. "Een zwangerschap vermijden is geen absoluut kwaad", zei hij. "Ik spoor dokters ook aan om hun uiterste best te doen om vaccins te vinden tegen de muggen die deze ziekte dragen."

Abortussen

Steeds meer vrouwen in Latijns-Amerika proberen een einde te maken aan hun zwangerschap uit vrees om baby's te krijgen met microcefalie, waardoor de kinderen bijzonder kleine hoofdjes hebben. Maar de katholieke kerk blijft bij haar standpunt en keurt abortus in alle omstandigheden af.

"Niet alleen is de vergrote toegang tot abortus en abortieve geneesmiddelen een illegitieme reactie op deze crisis. Aangezien abortus het leven van een kind beëindigt, is het fundamenteel niet preventief", aldus het Vaticaan vandaag. "Het moet beklemtoond worden dat een diagnose van microcefalie bij een kind geen doodstraf rechtvaardigt", ging aartsbisschop Bernardito Auza, permanent vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties van de Heilige Stoel, verder. Een dergelijk antwoord zou "de bevestiging zijn van het falen van de internationale gemeenschap om de verspreiding van de ziekte te stoppen".

Versoepeling van anti-abortuswetgeving?

In veel landen die getroffen zijn door het zikavirus is abortus verboden of sterk aan banden gelegd. Verschillende overheden in Latijns-Amerika roepen vrouwen op om zwangerschappen tot twee jaar uit te stellen. Internationale organisaties roepen op tot een versoepeling van de anti-abortuswetgeving in het licht van de crisis. 

Women on Web, een Canadese organisatie die advies en abortuspillen verspreidt, meldt dat het aantal online aanvragen van vrouwen uit Zuid-Amerika sterk is toegenomen. Women on Web zegt al meer dan 1.000 e-mails ontvangen te hebben van vrouwen die smeken om abortieve medicijnen. 

"Zwangere vrouwen die vermoeden dat ze zika hebben gehad, willen gewoon het risico niet nemen om een baby te krijgen met microcefalie. We vrezen dat deze vrouwen een uitweg zullen zoeken in onveilige abortusmethoden, terwijl we hen kunnen helpen met een veilige, medische abortus," aldus Rebecca Gomperts, oprichtster van de groep.