Paus wist van kindermisbruik en gaf zelfs onderdak aan pedofiele priester

De paus is wel degelijk geconfronteerd geweest met pedofiele priesters en heeft alvast één van hen zelfs de hand boven het hoofd gehouden. Dat is de schokkende onthulling van de Süddeutsche Zeitung, die ondertussen bevestigd is door het bisdom München. Bovendien pleegde de priester nog verschillende zedendelicten met minderjarigen nadat toenmalig aartsbisschop Joseph Ratzinger hem de hand had gereikt. De paus moet daarvan op de hoogte zijn geweest. Eerder vandaag liet de kerkvader nog weten bijzonder verontwaardigd en geschokt te zijn door de onthullingen in Duitsland.

Paus Benedictus XVI heeft in 1980, toen hij nog aartsbisschop van München was, in zijn aartsbisdom onderdak gegeven aan een pedofiele priester, opdat de man in therapie kon gaan. Dat heeft het aartsbisdom München en Freising in een communiqué meegedeeld.

Eerwaarde H.
De priester in kwestie wordt aangeduid als "eerwaarde H.". Joseph Ratzinger, de huidige paus, stond aan het hoofd van het aartsbisdom van 1977 tot 1982. Hij wist wat H. had uitgespookt in het bisdom Essen, maar stemde toch in met een "behandeling" in München. De pedofiele priester herviel quasi meteen in zijn misbruik van minderjarigen en werd later ook veroordeeld daarvoor. Desalniettemin is hij nog steeds aan de slag als pastoor in Beieren.

18 maanden cel, maar wel nog steeds pastoor
"De vraag om H. op te vangen was", aldus het communiqué, "afkomstig van het bisdom Essen". Met zijn communiqué bevestigt het aartsbisdom informatie van de Süddeutsche Zeitung. "Ondanks de verdenkingen aan zijn adres werd H. voor onbepaalde duur aangesteld als assistent-aalmoezenier in een parochie van de diocese München", aldus nog het aartsbisdom. In juni 1986 werd H. veroordeeld tot 18 maanden cel met uitstel en een boete van 4.000 mark (2.045 euro) voor seksueel misbruik van minderjarigen. De man is nog steeds werkzaam als pastoor in Beieren, maar het bisdom "heeft geen weet van ander wangedrag door de man".

Volgens de Süddeutsche Zeitung moet Joseph Ratzinger van de zaak op de hoogte zijn geweest. Hij zetelde in de bisschoppelijke raad die stemde over de overplaatsing van de pedofiele priester, en het bisdom bevestigt dat de paus instemde met de overplaatsing.

"Zware fout"
Woordvoerder Bernhard Kellner heeft het over een "zware fout". De Süddeutsche Zeiting kon het dossier inkijken dat ook de huidige paus moet hebben gelezen. Daarin staat uitgelegd hoe de priester een elfjarige jongen dwong hem oraal te bevredigen. Er staat de aanbeveling in dat de priester naar München moet komen om "te genezen". Daar werd hij echter onmiddellijk weer ingezet in een parochie. Van dat laatste, beweert het bisdom München, was de toenmalige aartsbisschop en huidige paus niet op de hoogte. Dat was volgens het bisdom een beslissing van de toenmalige vicaris-generaal.

Geen woord over broer Georg
Volgens informatie van de Süddeutsche Zeiting wist Ratzinger het echter wel. Vandaag ontving de paus Robert Zollitsch, de aartsbisschop van Freiburg im Breisgau en voorzitter van de Duitse bisschoppen. Volgens Zollitsch was de paus bijzonder aangegrepen en verontwaardigd over het misbruik in zijn vaderland: "Hij spoort ons aan de ingeslagen weg te blijven bewandelen en tegelijk naar opheldering te blijven streven." Tijdens het gesprek werd met geen woord gerept over het seksueel misbruik bij de Regensburger Domspatzen. Dertig jaar lang was de koorleider in deze school niemand minder dan Georg Ratzinger, de oudere broer van Joseph Ratzinger. (mvl)