Paus wil dat migranten niet langer als "handelswaar" worden behandeld

Paus Franciscus, vandaag tijdens zijn pastoraal bezoek aan Turijn.
REUTERS Paus Franciscus, vandaag tijdens zijn pastoraal bezoek aan Turijn.
Paus Franciscus heeft vandaag tijdens zijn eerste bezoek aan de Noord-Italiaanse stad Turijn gevraagd aan vertegenwoordigers van de lokale economie om migranten niet "als de schuldigen aan te duiden" van de economische problemen en hen niet "te behandelen als handelswaar". Tijdens zijn bezoek, waarin hij de lijkwade van Turijn heeft aangeraakt, vroeg de paus ook nog om de "nog steeds frequente corruptie aan te pakken".

De paus wilde ze niet bij naam noemen, maar hij verwees in zijn uitspraken onrechtstreeks naar de antimigratiebetogingen die tegenwoordig regelmatig opduiken in heel Europa én vooral in Noord-Italië.

Het beeld dat van de immigranten die de Middellandse Zee oversteken richting Europa wordt opgehangen doet de paus "wenen", zei hij. Bovendien pikt Franciscus het niet dat men migranten met de vinger wijst voor de economische problemen. Deze mensen, die "het slachtoffer zijn van ongelijkheid en oorlogen", mogen "niet als handelswaar behandeld worden", trok paus Franciscus van leer.

Na een tocht door het volk trok Jorge Bergoglio naar de kathedraal waar hij de lijkwade van Turijn aanraakte. Het relikwie is sinds 19 april toegankelijk voor het publiek, en dit nog tot 24 juni. Honderdduizenden pelgrims trokken al naar Turijn om de lijkwade te bezichtigen.