Paus weigert ontslag veroordeelde Franse kardinaal

Barbarin werd gisteren bij de paus ontvangen.
EPA Barbarin werd gisteren bij de paus ontvangen.
Paus Franciscus heeft vanuit het principe van "vermoeden van onschuld" het ontslag geweigerd van de Franse kardinaal Philippe Barbarin, zo heeft de Franse  prelaat bekendgemaakt, eraan toevoegend dat hij "een tijd" in retraite gaat in het diocees Lyon. Barbarin (68) werd vorige week door de correctionele rechtbank van Lyon veroordeeld tot een celstraf van zes maanden met uitstel, omdat hij het seksuele misbruik van een minderjarige door een priester in zijn bisdom niet had aangeklaagd.

"Maandag heb ik mijn ontslag in handen van de Heilige Vader gelegd. Het vermoeden van onschuld inroepend heeft hij dat ontslag niet willen aanvaarden", aldus Barbarin die aartsbisschop van Lyon blijft. Hij laat echter de lopende zaken over aan vicaris-generaal Yves Baumgarten.

De Fransman is sinds 2002 aartsbisschop van Lyon en sinds 2003 kardinaal. Hij geldt als de belangrijkste hoogwaardigheidsbekleder van de Franse kerk. De voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie Georges Pontier laat weten verbaasd te zijn. “Ik ben verrast, ik had dit scenario niet verwacht, dat tussen de twee te voorspelbare scenario’s lag, namelijk een aanvaarding of weigering van het ontslag”, aldus Pontier.

De slachtoffers van de pedofiele priesters reageren met ongeloof op het nieuws. De weigering van het ontslag “is een fout te veel”, reageert een woordvoerder.

Seksueel misbruik

De rechtbankvoorzitter verklaarde de kardinaal, die op de zitting niet aanwezig was, vorige week “schuldig aan het niet-aanklagen van misbruik” van minderjarigen. Barbarin zou op de hoogte zijn geweest van het seksueel misbruik door priester Bernard Preynat. Die zou tussen 1986 en 1991 in totaal een zeventigtal scoutskinderen in de streek hebben aangerand. 

De uitspraak was voor zowel de aanklagers als de verdediging van Barbarin een verrassing. De aanklagers hadden helemaal geen veroordeling of straf geëist, onder meer omdat belangrijke feiten verjaard zijn. Vijf medebeklaagden, ook geestelijken, werden allemaal vrijgesproken. Barbarins advocaten noemden het proces een showproces, waar justitie zich liet leiden door de media. Ze gingen dan ook in hoger beroep.

Barbarin kondigde na zijn veroordeling toch aan zijn ontslag aan te bieden bij de paus. “Ik heb beslist om naar onze heilige vader te gaan om hem mijn ontslag aan te bieden. Hij zal me binnen enkele dagen ontvangen.” 

REUTERS10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • adam naaktgeboren

  Oei, welke deur zou Sint Pieter nu geopend hebben voor onze komende heer? We zullen het nooit te weten komen. De meesten onder hun hebben de hemel op aarde genomen, daar waren ze reeds zeker van. Het mysterie van het geloof.

 • Hubert Wouters

  Is het niet hoogtijd om het instituut buiten de wet te stellen. De paus is duidelijk ook gene brave. Eigenlijk zou men alle religies moeten verbieden.

 • lut vanhyfte

  Wat een geluk, m'n dag kan niet meer stuk want zogezegd progressieve paus viel vandaag zwaar door de mand!

 • Gunter Verleyen

  Lap! deze paus heeft er ook gelegen, blijkbaar willen ze in Rome al hun kerken leeg om er supermarkten van te maken met het altaar als wijnbar...

 • Tony Vandermaelen

  Dit pausje houdt dus de hand boven het hoofd van deze kardinaal. Als die kardinaal schuldig blijkt dan kan deze paus ook maar oprotten. De klucht begint weer.