Paus waarschuwt voor derde wereldoorlog

Paus Franciscus ervaart een "oorlogsklimaat" in de wereld. Dat zei de kerkvorst vandaag tijdens een eendaags bezoek aan Sarajevo, waar hij in het bijzijn van 65.000 gelovigen een misviering opdroeg.

Het is een soort van derde wereldoorlog in 'stukken en beetjes' die wereldwijd een oorlogsklimaat schept, aldus de paus. Dat klimaat wordt volgens de geestelijke leider door sommigen bewust gecreëerd en in stand gehouden, vooral door degenen die aansturen op conflicten tussen verschillende culturen en beschavingen en die over oorlogen speculeren met het oog op de verkoop van wapens.

Oorlog is "vernieling, vele gebroken levens", zo vervolgde de paus: "dat hebben jullie zelf ondervonden: enkel lijden, enkel vernieling, enkel pijn!"

Sarajevo, dat voor 92 procent islamitisch is, werd tussen 1992 en 1996 tijdens de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië belegerd door Servische troepen. Daarbij kwamen 11.541 mensen om het leven, onder wie 1.500 kinderen. Er vielen ook 56.000 gewonden. In 1997 bezocht paus Johannes Paulus II de stad. Hij deed toen een dringende oproep tot vrede tussen de verschillende bevolkingsgroepen in de regio.

Paus Franciscus arriveerde zaterdagochtend in Sarajevo om er te prediken over verzoening en dialoog. "Sarajevo en Bosnië zijn van groot belang voor Europa en de hele wereld", ging Jorge Bergoglio kort na zijn aankomst in de Bosnische hoofdstad van start. De kerkvader werd er opgewacht door circa 100.000 mensen. Het naast elkaar bestaan van drie gemeenschappen met verschillende geloofsovertuigingen "laat de hele wereld zien dat samenwerking tussen diverse religies en etniciteiten met het oog op het algemeen belang goed mogelijk is", zo sprak hij.