Paus vraagt vergiffenis voor discriminatie van Roma

Paus Franciscus, die op bezoek is in Roemenië, heeft vandaag vergiffenis gevraagd aan de Romazigeuners voor "de discriminatie, de segregatie en de slechte behandeling" die de bevolkingsgroep in de loop van de geschiedenis heeft moeten ondergaan. "Ik vraag vergeving, in naam van de Kerk, aan de Heer en jullie voor de keren dat we jullie gediscrimineerd, mishandeld of scheef bekeken hebben", zei de leider van katholieke kerk tijdens een toespraak in de stad Blaj. 

Franciscus is toe aan de laatste dag van zijn driedaags bezoek aan Roemenië. Vandaag ontmoette hij in Blaj, in het centrum, vertegenwoordigers van de Romagemeenschap. Tot de etnische minderheid behoren in Roemenië 1 à 2 miljoen mensen op een totaal van 20 miljoen inwoners.

In zijn toespraak bekende de paus dat hij "een last meedraagt". "Het is de last van discriminatie, segregatie en slechte behandeling ondergaan door uw gemeenschap", luidde het. "De geschiedenis vertelt ons dat zelfs de christenen, zelfs de katholieken, niet vreemd zijn aan zoveel kwaad.”

De Roma tellen in heel Europa naar schatting 10 à 12 miljoen leden, ofwel 1,2 procent van de bevolking.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yelene dekann

  Terecht,dat is nu een een volk dat ALTIJD gediscrimeerd is,IK heb nog NOOIT problemen gehad met die mensen,integendeel...in mijn buurt wonen er heel wat zigeuners langs de A12,zij hebben hun levensstijl maar mij hebben ze nog nooit lastig gevallen.Men heeft medelijden met de (noord)-afrikanen waar men wel problemen mee heeft maar over die minderheid spreekt men niet

 • Marcel Vandamme

  Hoezo, kon hij toch biechten? Met een paar gebedjes was het door god vergeven... Toch?

 • Jonathan Wouters

  Wie gaat vergiffenis vragen voor al de kinderen die gestolen zijn door de roma? Voor alle aanrandingen, geweldplegingen en criminaliteit? Wie vraagt daar vergiffenis voor? Over het feit dat katholieken niet vreemd zijn aan het kwaad heeft hij wel gelijk. Geen enkele religie is dat.

 • Henri Levich

  Rrom of Roma sluiten zichzelf uit de samenleving, laten hun kinderen nooit naar school gaan, voelen zich net zoals een andere minderheidsgroep 'slachtoffer', hebben geen probleem om goederen van eigenaar te wijzigen zonder vergoeding, enz. Door in hun omgeving te wonen leert men deze kennen.