Paus vraagt dat Verenigd Koninkrijk eilandengroep teruggeeft aan Mauritius

afp
Paus Franciscus vindt dat het Verenigd Koninkrijk een eilandengroep in de Indische Oceaan moet teruggeven aan Mauritius. Volgens de geestelijk leider is het van belang dat landen internationale instituties als het Internationaal Gerechtshof in Den Haag erkennen en er naar luisteren.

Het hof in Den Haag bepaalde begin dit jaar dat Groot-Brittannië de eilanden onrechtmatig in bezit heeft. Het Brits Indische Oceaanterritorium (BIOT), zoals het overzeese gebiedsdeel heet, werd losgemaakt van Mauritius voordat het land in 1968 onafhankelijkheid verkreeg. In de daaropvolgende periode werden de circa 2000 inwoners van de zeven eilanden naar Mauritius gestuurd, zodat er een legerbasis gebouwd kon worden.

"Het klopt dat niet alle dingen die goed zijn voor de mensheid ook goed zijn voor onze portemonnee, maar internationale instellingen moeten worden gehoorzaamd", zei Franciscus in het pauselijk vliegtuig na een bezoek aan Mauritius. Na het oordeel van het Internationaal Gerechtshof, dwong in mei ook de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij Londen erop aan om de eilanden binnen zes maanden terug te geven.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ludo Mens

  dan kunnen ze ook de provincie Noord Ierland teruggeven aan Ierland

 • Daisy Vanreet

  Hij zou ook eens aan de inwoners kunnen vragen wat die ervan denken. Misschien moet hij ook Vaticaanstad teruggeven aan Italië.

 • Jan Hebbelinck

  Dat ze eens beginnen met te stoppen met dat Noord-Ierlznd gedoe. Dat is gewoon allemaal Ierland. Het zou een hoop miserie oplossen voor henzelf ook. Ik vraag me trouwens af bij een harde Brexit hoelang het gaat duren eer Spanje gaat beginnen over Gibraltar. Nog zo een klucht dat stukje UK ginder.

 • leen hanssens

  De paus die zich met politiek bezighoud?

 • Jurgen Van der Vekens

  Dat hij dan ook aan spanje vraagt om de 2 enclaves die ze nog bezetten in Marokko om die ook terug te geven aan Marokko! en aan israel om het HELE Palestijnse gebied van voor de zes daagse oorlog terug te geven aan Palestina!