Paus verplicht geestelijken wettelijk om seksueel misbruik te melden

Paus Franciscus
epa Paus Franciscus
Paus Franciscus heeft introduceerde vandaag een strengere wetgeving. Die verplicht priesters en religieuzen om elke verdenking van seksueel misbruik of intimidatie te melden, net zoals de toedekking van dergelijke feiten door de kerkelijke hiërarchie.

Alle bisdommen over de hele wereld zijn ook tegen juni volgend jaar verplicht om systemen op te zetten die toegankelijk zijn voor het publiek om meldingen van mogelijk seksueel misbruik in te dienen, die dan binnen de 90 dagen zullen worden onderzocht. Dat staat in het apostolische schrijven “Vos estis lux mundi” (Gij zijt het Licht van de Wereld).

“Hoewel deze verplichting in zekere zin werd overgelaten aan het persoonlijke geweten, is er nu één algemeen geldende wetgeving”, zei de hoofdredacteur van de communicatieafdeling van het Vaticaan, Andrea Tornielli. De wet zou op 1 juni in werking moeten treden. Een rapportageverplichting aan overheidsinstanties is in elk geval niet voorzien.

Zware druk

De katholieke kerk zit door misbruikschandalen in vele landen van de wereld -ook in België- in een van zijn zwaarste crises. Tijdens het pontificaat van Benedictus XVI, de voorganger van paus Franciscus, kwam aan het licht dat een resem geestelijken zich aan kinderen hadden vergrepen. Vervolgens werd dat seksueel misbruik  toegedekt door hun oversten. Franciscus stond onder zware druk om bij zijn beleid van nultolerantie ook de daad bij het woord te voegen.

Het nu gepubliceerde apostolisch schrijven (motu proprio) is een gevolg van de top, waartoe de paus eind februari de voorzitters van alle bisschoppelijke conferenties in het Vaticaan had uitgenodigd. 

Achteraf werd de paus bekritiseerd dat hij geen alomvattende maatregelen had genomen in de strijd tegen het kindermisbruik. Wel had hij een regelgeving opgesteld voor Vaticaanstad, waar nauwelijks kinderen leven. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Van der Vloedt

  ...alsook het verstoppen en in het verborgene brengen van schilderijen en de misdaaddienaren voor rechtvaardige rechters te laten brengen.

 • Bernd Vaes

  Zeer goede maatregel. Die wet moest er reeds eerder zijn. En ja, dergelijke wet geldt over de hele wereld, want het “Wetboek van Canoniek Recht” geldt in heel de katholieke wereld.

 • Jack Dereder

  Wim, dat klopt niet helemaal. Je hebt ook het kerkelijk recht. BV een priester in België die zich niet houdt aan het kerkelijk recht kan gestraft worden door de kerk. Een sanctie, ontslag of zelfs verbanning.

 • Patrick Gorra

  Eerst melden aan de politie, en dan bij de vriendjes van het vaticaan. Iedereen gelijk voor de wet !

 • Piet Flament

  Zij gaan zich de benen van onder het lijf lopen om hier gevolg aan te geven !