Paus veroordeelt “menselijke hebzucht en overdreven consumptiedrang” tijdens kerstnachtmis

Paus Franciscus kust het beeld van het kindje Jezus bij aanvang van de kerstnachtmis in de Sint-Pieter in Rome.
AFP Paus Franciscus kust het beeld van het kindje Jezus bij aanvang van de kerstnachtmis in de Sint-Pieter in Rome.
Paus Franciscus heeft tijdens de kerstnachtmis in de Sint-Pietersbasiliek in Rome de menselijke hebzucht en overdreven consumptiedrang veroordeeld. Hij herinnerde eraan dat "niet materiële rijkdom maar liefde het leven voedt".

"In onze tijd vinden veel mensen betekenis voor hun leven in bezit, in het hebben van een overvloed materiële voorwerpen", zei de paus in zijn homilie. "Een onverzadigbare hebzucht kenmerkt de hele menselijke geschiedenis. Dat is ook vandaag zo. Het is paradoxaal dat enkelen luxueus dineren terwijl veel te veel anderen zelfs niet het dagelijkse brood hebben om te overleven."

“Als we denken aan de kribbe waar Jezus geboren is, begrijpen we dat niet materiële rijkdom maar liefde het leven voedt, geen gulzigheid maar liefdadigheid, geen praalzucht maar eenvoud”

Paus Franciscus
Kardinalen in gouden gewaden wonen de kerstnachtmis van de Paus bij in Rome.
REUTERS Kardinalen in gouden gewaden wonen de kerstnachtmis van de Paus bij in Rome.

Volle basiliek

De dienst van de paus op kerstavond, wanneer de geboorte van Jezus Christus wordt gevierd, is een van de belangrijkste uit de katholieke liturgie. Franciscus kwam kort voor half tien 's avonds de volle basiliek binnen. Hij werd voorafgegaan door een processie van ongeveer veertig kardinalen in gouden gewaden.

Paus Franciscus kust het beeld van het kindje Jezus bij aanvang van de kerstnachtmis in de Sint-Pieter in Rome.
REUTERS Paus Franciscus kust het beeld van het kindje Jezus bij aanvang van de kerstnachtmis in de Sint-Pieter in Rome.

Voor de mis haalde de paus een doek weg dat over een beeldje van het kindje Jezus lag, waarna hij het beeldje kuste. Tien kinderen uit Italië, China, Panama, Congo, Roemenië en Japan legden er bloemen bij.

“Liefde voedt het leven, niet materiële rijkdom”

Aan het einde van de kerkdienst van anderhalf uur pakte de paus het Jezus-beeld ter grootte van een pop op. Vergezeld door de kinderen bracht hij het beeldje naar een afbeelding van Christus’ geboorte in de basiliek. “Als we denken aan de kribbe waar Jezus geboren is, begrijpen we dat niet materiële rijkdom maar liefde het leven voedt, geen gulzigheid maar liefdadigheid, geen praalzucht maar eenvoud", preekte de paus. 

“Met kerstmis moeten we onze fundamenten niet verliezen of afglijden naar het wereldlijke en overdreven consumptiedrang", aldus de paus. “We moeten ons afvragen: deel ik mijn brood met zij die geen brood hebben?”

De Paus leidt de kerstnachtmis in de Sint-Pieter in Rome.
REUTERS De Paus leidt de kerstnachtmis in de Sint-Pieter in Rome.

Geen praal en protocol

Als paus maakt Franciscus er een punt van om praal en protocol te mijden. In de plaats daarvan wijdt hij zijn tijd aan de armen. Hij bezoekt gevangenissen, ziekenhuizen, migranten- of vluchtelingenkampen, en nodigt daklozen uit in het Vaticaan voor een maaltijd.

Op hetzelfde moment dat de paus de nachtmis in Rome voorging, leidde kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin, de hoogste bestuurder van de Rooms-Katholieke Kerk na de paus, een kerstviering in Bagdad. De viering symboliseerde de solidariteit met de geplaagde christelijke minderheid in Irak.
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kurt Lannau

  Het ware wonderlijk, moest een paus geen schuldinducerende preek houden. Zij die zich aangesproken voelen, zijn niet de 'schuldigen'. En zij waarover het gaat, zijn ongenaakbaar. Van een oude man mag je niets meer verwachten. De veranderingen in de kerk van de afgelopen 50 jaar, zijn groter dan die van de 500 jaar ervoor. Maar de jongeren in de kerk kunnen misschien zoeken naar een betere weg. Ook het blijven verwijzen naar de arme als een geobjectiveerde werkelijkheid is niet correct.

 • Marie Claire Vanhoucke

  Frank Van den Bulck, jij bent het soort mens voor wie zijn 'preek' dus op toepassing is, wat beklaag ik je. De meesten zijn zelfs blijkbaar te dom om zijn preek te begrijpen. Het was nochtans een belangrijke, voor sommigen is het echter al te laat.

 • Frank Van den Bulck

  Die heeft in heel z'n leven nog nooit 1 dag moeten WERKEN voor een DUN belegde boterham. En dat komt 'n beetje preken, dag Jan !

 • Johan Buyl

  Het is een goede dat het zegt. Misschien moet hij het goede voorbeeld geven en een deel wegschenken van de rijkdom van de "kerk".

 • Maurice Keukelaers

  Er even aan herinneren dat Vaticaanstad gefinancierd werd met het verkopen van aflaten, het zogenaamde afkopen van de zonden. Wordt het niet stilaan tijd om die historische flater recht te zetten ?