Paus verklaart zes religieuzen heilig

UNKNOWN
Paus Benedictus XVI heeft vandaag voor duizenden enthousiaste bedevaarders in het Vaticaan zes religieuzen heilig verklaard. Onder hen is er de rebelse Mary MacKillop die de eerste Australische heilige is geworden.

MacKillop (1842-1909) was de stichtster van de congregatie van de Zusters van Sint-Jozef, de eerste Australische zustercongregatie. Zij raakte vooral bekend door haar pastoraal en onderwijs voor de aboriginals en haar inzet voor arme en achtergelaten kinderen. Ze lag geregeld in conflict met de bisschoppen, maar dat belette haar onvermoeibare inzet niet. Zij werd destijds door haar bisschop zelfs voor korte tijd geëxcommuniceerd, al herriep de bisschop die beslissing, aldus KerkNet.

Een andere opvallende heiligverklaring is die van de Canadese priester André Bessette (1845-1937), de stichter van het oratorium van Sint-Jozef in Quebec. De Franstalige geestelijke was veertig jaar portier en conciërge van het Notre Dame College in Côte-des-Neiges in Montréal. Daar zalfde hij zieken met olie uit de lamp van het Jozefaltaar. Zo zou hij naar verluidt duizenden mensen hebben genezen.

De andere nieuwe heiligen zijn de uit Krakau afkomstige reguliere kanunnik Stanislaw Kazimierczyk (1433-89), de Italiaanse clarisse en mystica Battista Varano (1458-1524), de Zuid-Italiaanse zuster Giulia Salzano (1846-1929), stichteres van de congregatie van de Zusters van de Verkondiging van het H. Hart, en de Spaanse zuster Candida Maria de Jesus Cipitria y Barriola (1845-1912).
 
Sinds de start van zijn pontificaat in 2005 heeft Benedictus XVI al 34 mensen heilig verklaard, onder wie pater Damiaan. (belga/adv)