Paus valt in slaap tijdens zijn eigen mis op Malta

De paus moest gewekt worden door zijn buurman.
De paus moest gewekt worden door zijn buurman.
Hij is zeker niet de eerste die in slaap valt in een kerk, maar hij is wel de laatste van wie je het zou verwachten. Niemand minder dan de paus is gisteren tijdens zijn eigen mis op het eiland Malta in slaap gesukkeld.

Het zijn zware tijden voor het Vaticaan en zijn kerkleider, die vrijdag 83 is geworden. We betwijfelen dat de fout te zwaar zou zijn doorgezakt en daarom in slaap viel gisteren. De aanhoudende schandalen rond pedofiele priesters en de twijfelachtige rol van het Vaticaan in het bestrijden daarvan bezorgen Paus Benedictus XVI heel wat slapeloze nachten. Het is zelfs zo erg dat Joseph Ratzinger tijdens zijn eigen mis begon te knikkebollen.

Tik tegen rug
Guido Marini die naast de paus zat, merkte op dat de kerkleider in slaap was gesukkeld en tegen het protocol in gaf hij de paus een tik tegen de rug om hem weer te wekken. Daarna zette de paus de eredienst weer verder. Het zal het geschade imago van de katholieke kerk geen deugd doen.

Opnieuw in Rome
Gisterenavond keerde de paus terug naar Rome na een tweedaags pastoraal bezoek. Het bezoek werd gekenmerkt door een ontmoeting met slachtoffers van pedofiele priesters en zijn oproep tot de jongeren om de christelijke waarden te verdedigen.
 
Het vliegtuig van de paus, een A320 van de Maltese luchtvaartmaatschappij, landde om 20.15 uur op de militaire luchthaven van Rome-Ciampino. De paus werd verwelkomd door Gianni Letta, de rechterhand van Italiaans premier Silvio Berlusconi.
De christelijke waarden zijn in de Europese samenleving een tegencultuur geworden, zei de paus tot de Maltese jongeren. "Jullie moeten die waarden verdedigen." (hlnsydney/kh/adv)