Paus tijdens uitzonderlijke zegen voor leeg Sint-Pietersplein: “Er is diepe duisternis gevallen over onze steden”

De paus stond stond helemaal alleen voor de trappen van de Sint-Pietersbasiliek.
AFP De paus stond stond helemaal alleen voor de trappen van de Sint-Pietersbasiliek.
Paus Franciscus heeft in het kader van de coronapandemie in een buitengewone Urbi et Orbi-zegening de mensen opgeroepen tot meer saamhorigheid in deze crisis. “Er is diepe duisternis gevallen over onze pleinen, straten en steden. Het heeft ons leven overgenomen en alles gevuld met een oorverdovende stilte en een troosteloze leegte, die alles verlamt", zei de paus voor een leeg Sint-Pietersplein in Rome.

De zegen Urbi et Orbi (voor de stad en de wereld) is de belangrijkste van de katholieke kerk en wordt eigenlijk alleen uitgesproken met Kerstmis, Pasen en na een pauselijke verkiezing. Voor de coronacrisis maakte de paus een uitzondering. "We realiseren ons dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, zwak en gedesoriënteerd, maar tegelijkertijd belangrijk en noodzakelijk, omdat we allemaal geroepen zijn om samen te roeien."

De 83-jarige Franciscus stond geheel alleen voor de trappen van de Sint-Pietersbasiliek. Het Sint-Pietersplein is gesloten sinds de algemene avondklok in Italië geldt. Er werd ook een pestkruis binnengebracht voor de ceremonie. Het was tijdens de pest van 1522 door Rome gedragen.

Franciscus herinnerde mensen aan hun kwetsbaarheid. "De storm legt onze kwetsbaarheid bloot en legt de valse en onnodige zekerheden bloot waarop we onze plannen, projecten, gewoonten en prioriteiten hebben gebouwd", zei de paus. "Het laat zien hoe we dingen die ons leven en onze gemeenschappen voeden, ondersteunen en sterk maken, verwaarloosd en opgegeven hebben.”

EPA
EPA
EPA10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • WILFRIED DE WILDE

  De katholieke Kerk heeft nog nooit zelf gedaan wat ze van haar gelovigen verwachtte. Van haar misdaden nog niet gesproken.

 • Lisette Theunis

  Blijf in je catacomben, en doneer wat miljarden..

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Geen woorden, maar daden. Hij zou beter een som geld storten om hulp te bieden aan de slachtoffers van Corona. Zijn gejammer zal niks helpen.

 • Frank Beernaert

  De Kerk en alle andere religies zijn nu hard aan het puzzelen hoe ze de wraak van hun goden aan de gelovigen zullen verkopen omdat er geen steun van ze komt...

 • Leslie Depessemier

  Mooi en hartverwarmend ❤️ Geeft steun en kracht in deze moeilijke tijden