Paus stemt in met zaligverklaring Salvadoraanse aartsbisschop Romero

Aartsbisschop Romero werd in 1980 tijdens een eucharistieviering door een rechts doodseskader vermoord.
AP Aartsbisschop Romero werd in 1980 tijdens een eucharistieviering door een rechts doodseskader vermoord.
Paus Franciscus heeft per decreet ingestemd met de zaligverklaring als martelaar van de in 1980 vermoorde Salvadoraanse aartsbisschop Oscar Arnulfo Romero, zo heeft de persdienst van het Vaticaan meegedeeld.

Begin vorige maand erkende de Theologische commissie van de Congregatie voor Heiligverklaringen het martelaarschap van Romero, die werd vermoord ten tijde van de rechtse dictatuur in El Salvador. Dankzij het martelaarschap had de prelaat geen wonder meer nodig voor zijn zaligverklaring, zegt Kerknet.

Mgr. Romero (1917-1980) werd op 24 maart 1980 tijdens een eucharistieviering door leden van een rechts doodseskader neergeschoten. De moord vond plaats kort na een legendarische toespraak waarin Romero soldaten had opgeroepen om hun landgenoten niet langer te vermoorden. Algemeen wordt ervan uitgegaan dat de moord gebeurde in opdracht van de rechtse legergeneraal Roberto d'Aubuisson.

In 1994 ging binnen de rooms-katholieke kerk een proces van start voor zijn zaligverklaring. Het raakte in een stroomversnelling door de persoonlijke tussenkomst van de Latijns-Amerikaanse paus Franciscus. Volgens sommigen werd het proces voor zijn zaligverklaring jarenlang geblokkeerd door paus Johannes Paulus II en diens opvolger Benedictus XVI, omdat zij vreesden voor een politieke "recuperatie", aldus KerkNet.