Paus spoort katholieken aan tot berouw

UNKNOWN

Paus Benedictus XVI heeft de katholieke Kerk deze ochtend tijdens een ontmoeting met Pauselijke Bijbelcommissie opgeroepen tot boetedoening met betrekking tot seksueel misbruik van kinderen. Dat meldt KerkNet Nieuws. Tegelijk liet hij zich kritisch uit over de naar zijn mening agressieve kritiek op de rooms-katholieke Kerk in het spoor van dat misbruik.
 
"Wij danken God omdat wij vandaag niet langer onder een dictatuur leven. Maar er bestaan ook meer subtiele vormen van dictatuur." De paus verwees onder meer naar het conformisme, waardoor mensen gedwongen worden om te denken of te handelen zoals iedereen en zich in het spoor daarvan agressief op te stellen ten aanzien van de Kerk.
 
Tegelijk riep de paus op tot een geest van boetedoening en berouw, in het bijzonder tegen de achtergrond van het kindermisbruik. "Ook de laatste tijd hebben christenen dat woord boetedoening te vaak vermeden. Boetedoening is een genade. Zij is noodzakelijk om onze fouten te erkennen. Vernieuwing is het werk van de goddelijke barmhartigheid." (belga/ypu)