Paus roept in Japan op tot kernwapenvrije wereld

Paus Franciscus preekt in het Atomic Bomb Hypocenter Park in Nagasaki.
EPA Paus Franciscus preekt in het Atomic Bomb Hypocenter Park in Nagasaki.
Paus Franciscus heeft vandaag in de Japanse stad Nagasaki, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog een zware nucleaire aanval plaatsvond, opgeroepen om een einde te maken aan kernwapens.

“Deze plek maakt ons diep bewust van de pijn en verschrikking die wij, mensen, elkaar kunnen toebrengen”, verklaarde de 82-jarige Franciscus in het Atomic Bomb Hypocenter Park in Nagasaki.

Bij een Amerikaanse aanval kwamen in 1945 74.000 mensen om in Nagasaki. De aanval gebeurde drie dagen nadat het eerste atoomwapen was gedropt op de stad Hiroshima. Bij die aanval kwamen 140.000 mensen om. Vlak voor zijn speech eerde de paus de slachtoffers van die Amerikaanse aanval.

“Hier in deze stad, die getuige was van de catastrofale humanitaire en ecologische gevolgen van een nucleaire aanval, zullen onze pogingen om ons uit te spreken tegen de wapenwedloop nooit genoeg zijn”, klonk het nog. “Een van de diepste verlangens van het menselijk hart zijn veiligheid, vrede en stabiliteit. Het bezit van nucleaire en andere massavernietigingswapens is niet het antwoord op deze wens: ze lijken die altijd te dwarsbomen.”

Paus Franciscus legt een krans bij het Atomic Bomb Hypocenter Park in Nagasaki.
EPA Paus Franciscus legt een krans bij het Atomic Bomb Hypocenter Park in Nagasaki.

Verdrag rond verbod op kernwapens

De Heilige Stoel was in 2017 een van de eersten die het verdrag rond het verbod op kernwapens dat door 122 landen is aangenomen, ondertekende en ratificeerde. Het verdrag is echter nog niet van kracht omdat het geratificeerd moet zijn door minstens 50 landen.

Japan is een van de landen die het verdrag niet onderschrijft. De regering onder leiding van premier Shinzo Abe weigert het verdrag te ratificeren omdat het land onder de “nucleaire paraplu” van de VS valt. “Ik vraag politieke leiders niet te vergeten dat deze wapens ons niet kunnen beschermen tegen de huidige bedreigingen voor de nationale en internationale veiligheid”, verklaarde Franciscus in Japan. De paus zegt ervan overtuigd te zijn dat een wereld zonder kernwapens mogelijk en noodzakelijk is.

De paus, die zaterdag een vierdaagse tour in Japan aftrapte, zal in een sportstadion in Nagasaki ook nog een mis vieren en vliegt vervolgens door naar Hiroshima. Maandag zal Franciscus een onderhoud hebben met keizer Naruhito en eerste minister Shinzo Abe in Tokio. Nog op de agenda staat een ontmoeting met slachtoffers van de aardbeving, tsunami en nucleaire ramp van 2011 in het noordoosten van Japan. 

Het is de eerste keer in 38 jaar dat een paus Japan bezoekt.

Paus Franciscus bij zijn aankomst bij het Atomic Bomb Hypocenter Park in Nagasaki.
REUTERS Paus Franciscus bij zijn aankomst bij het Atomic Bomb Hypocenter Park in Nagasaki.
Japanners wachten op de komst van de paus.
AFP Japanners wachten op de komst van de paus.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Hegge

  Door een paar keer de knuppel in het Vaticaans hok te werpen is heel die fabriek ontploft. Een knuppel volstaat dus. In het ooit zo gelovige Europa is niets meer nodig om te bekeren. Alles is er nu. Welkom in het nieuwe tijdperk de eerste duizend jaar of meer.

 • Jean West

  Marc Sierens Heel juist maar dat zal hij zeker niet doen.

 • michel van dam

  ja dat moet je juist in Japan verkondigen, die hebben zo,n bom op hun donder gehad!

 • Filip Vanlaeken

  Geen slecht begin. Een 'oorlog-vrije' wereld ware ambitieuzer. Een soort eereldwijde NATO : wie een ander land binnenvalt krijgt het met iedereen aan de stok. Wie hiertegen is zijn je typische machtswellustelingen : Putin, Erdogan, Kim Jong Un. Die moeten we dan nu al maar isoleren.

 • Filiep Lapeire

  Kernwapens zijn de beste uitvinding die er is!!! Ze voorkomen dat er oorlog wordt gevoerd in de landen die deze wapens bezitten!!! Niemand zal ze ooit gebruiken en de enige reden is dat alles vernietigd word en dat ook diegenen die de oorzaak zijn van de oorlog het zelf niet kunnen overleven.