Paus reageert op uitspraken van voorganger over hoe heilig celibaat is

Paus Franciscus (rechts) op een archiefbeeld uit 2013, samen met zijn voorganger Benedictus XVI.
Photo News Paus Franciscus (rechts) op een archiefbeeld uit 2013, samen met zijn voorganger Benedictus XVI.
Paus Franciscus heeft vandaag gereageerd op uitspraken van zijn voorganger Benedictus XVI. Benedictus schrijft in een boek dat woensdag uitkomt dat het celibaat heilig is binnen de kerk en dat daar niet aan mag worden getornd. Een woordvoerder van Franciscus zei vandaag dat de paus volledig achter het celibaat staat.

De aanleiding voor de uitspraak van Benedictus is dat de huidige paus vorig jaar zei dat ook getrouwde mannen priester moeten kunnen worden in afgelegen gebieden waar een tekort is aan priesters. “Ik kan mij hier niet over stilhouden”, aldus Benedictus in zijn boek.

Paus Franciscus liet via zijn woordvoerder weten dat het celibaat nooit optioneel kan worden. “Ik herinner mij dat paus Paulus VI zei: Ik ga liever dood dan dat ik de wetgeving rond het celibaat aanpas. Ik vind het celibaat een geschenk voor de kerk.”

Naam verwijderen

Paus-emeritus Benedictus XVI heeft gevraagd zijn naam te verwijderen van een boek dat erop gericht lijkt te zijn opvolger paus Franciscus te beïnvloeden omtrent de netelige kwestie van het priestercelibaat, zo heeft de persoonlijke secretaris van de Duitser, Georg Gaenswein, volgens het Italiaanse persbureau Ansa gezegd.

De secretaris heeft de ultraconservatieve Guinese kardinaal Robert Sarah gevraagd de uitgevers van het boek “Uit de diepte van onze harten” te contacteren om de naam van Benedictus XVI te verwijderen. De Duitser wil niet alleen dat zijn naam als co-auteur wordt verwijderd, maar ook zijn handtekening onder de inleiding en de conclusies van het boek, aldus mgr Gaenswein.

“Misverstand”

Op de cover van het morgen in Frankrijk te verschijnen boek staan zowel de foto van Joseph Ratzinger als van Sarah, wat moet doen lijken alsof ze het samen hebben geschreven. Zondag heeft de Franse krant Le Figaro uittreksels gepubliceerd, eraan toevoegend dat het werkstuk de vrucht van samenwerking tussen beide prelaten is.

“De paus-emeritus wist dat de kardinaal aan boek aan het voorbereiden was en hij heeft hem een van zijn artikelen over het priesterschap gestuurd, met toelating om naar goeddunken te gebruiken. Benedictus XVI heeft echter generlei een project voor een boek met dubbele signatuur toegestaan, en hij heeft de kaft noch gezien, noch goedgekeurd”, zei de persoonlijke secretaris van de Duitse ex-paus. “Het gaat om een misverstand dat de goede trouw van kardinaal Sarah niet in vraag stelt”, voegde hij eraan toe. 

Bekijk ook: Paus verliest geduld en slaat te enthousiaste vrouw op hand

Bekijk ook: Paus stapt van Mercedes-Benz over naar Dacia Duster