Paus noemt 'fake news' des duivels en roept op om het te bestrijden

In zijn boodschap vergelijkt de paus fake news met het Bijbelse verhaal over de duivel die, vermomd als slang, Eva verleidt fruit te eten van de verboden boom.
Photo News In zijn boodschap vergelijkt de paus fake news met het Bijbelse verhaal over de duivel die, vermomd als slang, Eva verleidt fruit te eten van de verboden boom.
Paus Franciscus heeft alle mensen opgeroepen de strijd aan te binden tegen de verspreiding van 'fake news' of nepnieuws. De paus vergeleek het verspreiden van 'fake news' met het Bijbelverhaal van de duivel.

Deze opzettelijke valse berichtgeving vormt een gevaar voor de samenleving, meent het hoofd van de Katholieke Kerk. "De tragedie van de desinformatie is dat het anderen in diskrediet brengt, hen voorstelt als vijanden, zelfs tot het punt om hen te demoniseren en conflicten aan te wakkeren", zei Franciscus in zijn boodschap op de Werelddag van de sociale communicatiemiddelen. Hij vergeleek het gebruik van vals nieuws met het Bijbelverhaal van de duivel, die, vermomd als een slang, Eva ervan overtuigde om de vrucht van de verboden boom te eten.

"Fake news is een teken van een onverdraagzame en overgevoelige instelling en leidt enkel tot de verspreiding van arrogantie en haat. Dat is het eindresultaat van onwaarheden", voegde hij eraan toe. Daarom breekt hij een lans voor een "journalistiek voor de vrede". Daarmee bedoelt hij een die onwaarheden en goedkope hang naar sensatie de strijd aanbindt.

De boodschap is afkomstig uit een pauselijk document dat vandaag werd gepubliceerd in de aanloop naar de 52e Wereld Communicatie Dag op 13 mei. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jean driesen

  Zolang deze paus misdadigers zoals Van Gheluwe de hand boven het hoofd houdt en hem beschermt tegen justitie, hebben de woorden van deze geen enkele relevantie.

 • Pedro Gonzalez

  Gewoon niet meer naar dat individu luisteren.

 • Cédric Nuyts

  het fake news over de russische dreiging weglaten zou leuk zijn.

 • Jean Schoups

  Is een reactie op de slechte pers die de paus kreeg in Zuid-Amerika omdat hij ostentatief het onderwerp pedofilie meed. Diene van Brugge zit ook nog rustig te profiteren als bisschop in Frankrijk dank zij de steun van de paus! Franciscus is even ongeloofwaardig als al zijn voorgangers!