Paus klaagt "globalisering van onverschilligheid" aan op ‘Werelddag van de Migrant en de Vluchteling’

In zijn boodschap naar aanleiding van 'de Werelddag van de Migrant en de Vluchteling' klaagt paus Franciscus de "globalisering van de onverschilligheid" aan. 

"De economisch meest geavanceerde bedrijven hebben de neiging een uitgesproken individualisme te ontwikkelen dat, wanneer dit gelinkt wordt aan een nuttigheidsmentaliteit en vermenigvuldigd wordt via de media, een globalisering van de onverschilligheid teweegbrengt”, zo stak de paus van wal. 

“In een dergelijke context worden migranten, vluchtelingen, intern ontheemde mensen en slachtoffers van mensenhandel het symbool van uitsluiting. Want bovenop de malaise die eigen is aan hun situatie velt men een negatief oordeel over hen, alsof zij de oorzaak zijn van alle kwalen in de samenleving. Die houding tegenover hen is een alarmbel. Zij waarschuwt ons voor de morele achteruitgang die ons bedreigt wanneer we blijven toegeven aan een cultuur van afwijzing. Iedereen, die niet past in het stramien van het fysieke, psychologische en sociale welzijn, loopt in de praktijk immers het risico gemarginaliseerd en uitgesloten te worden", aldus de paus.

Bovenop de malaise die eigen is aan hun situatie velt men een negatief oordeel over hen, alsof zij de oorzaak zijn van alle kwalen in de samenleving

Paus Franciscus

"Onze tijd vergroot de angst voor de andere, voor de onbekende, voor mensen in de marge, voor buitenlanders. Vandaag geldt dit voor de komst van migranten en vluchtelingen die bij ons komen aankloppen en op zoek zijn naar bescherming, veiligheid en een betere toekomst. Deze angst is gegrond, vooral omdat er een gebrek is aan voorbereiding op zo'n ontmoeting. Niet de twijfels en de angst als zodanig vormen een probleem. Er is wél een probleem wanneer twijfels en angst ons zo conditioneren dat we intolerant, gesloten en misschien zelfs - zonder het te beseffen - racistisch worden", stelt de kerkleider.

“De wereld van vandaag is elke dag meer elitair en wreder voor uitgesloten mensen. Ontwikkelingslanden worden voortdurend verarmd doordat zij afgesneden worden van hun natuurlijke hulpbronnen en van hun beste mensen, waar enkele bevoorrechte markten wel bij varen. Oorlogen spelen zich slechts in enkele regio's in de wereld af. Maar hun wapens worden geproduceerd en verkocht in andere werelddelen, die vervolgens niet willen instaan voor de vluchtelingen die deze oorlogen voortbrengen. Het zijn altijd de kleintjes, de armen, de meest kwetsbaren die het gelag betalen.”

De wereld van vandaag is elke dag meer elitair en wreder voor uitgesloten mensen.

Paus Franciscus

"We moeten de migrant en de vluchteling niet zien als een probleem dat moet opgelost worden maar als een broer en zuster die we verwelkomen, respecteren en liefhebben. Een kans die ons geboden wordt om bij te dragen aan de uitbouw van een rechtvaardiger samenleving, een volwaardige democratie, een meer solidair land en een meer broederlijker wereld", besluit paus Franciscus.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Paul Boutsen

  Een vraag: hoeveel migranten heeft het Vaticaan al opgenomen en hoeveel onderhouden ze er? Als dat evenveel zou zijn als de kleinste provincie van het kleinste west Europese land zou zijn, zou hij nog recht van spreken hebben, nu moet hij stil zwijgen en anderen de les niet leren om dan zelf geen klop te doen!

 • Marc Claes

  Hoeveel heeft hij er al binnen gelaten in Vaticaanstad? Het is wel een van de rijkste staten van de wereld!

 • Gino Denil

  Wijze woorden.

 • piet devlieger

  Hoeveel van die migranten en vluchtelingen heeft de katholieke kerk al opgenomen ? Met een vermogen dat de Belgische staatsschuld minstens 3 X kan betalen zouden ze toch wel iets kunnen doen.

 • Walter Claeys

  Hoeveel vluchtelingen heeft de staat Vaticaanstad opgenomen?