Paus is voorstander voor corrigerende tik aan kinderen

Paus Franciscus is een voorstander van de corrigerende tik voor kinderen. Tijdens zijn audiëntie over de rol van een vader in het gezin, heeft hij dat bevestigd. "Ik hoorde een vader ooit zeggen: 'Soms moet ik mijn kinderen eens slaan, maar nooit in het gezicht. Ik wil hen niet vernederen'. Hoe mooi, zijn gevoel van waardigheid. Hij moet zijn kinderen straffen, maar doet dat correct en gaat dan weer verder."

Sociale media reageerden als door een wesp gestoken. De reacties gingen van "dagelijks geweld tegen kinderen mag niet gebagatelliseerd worden", over "wie kinderen slaat, is armzalig" tot "zo modern is hij nu ook weer niet". Het Vaticaan hulde zich in stilzwijgen.

Bij de audiëntie in Rome had Franciscus woensdag beklemtoond hoe belangrijk een vader die aanwezig is, bij de opvoeding van kinderen is. Een goede vader is geduldig en kan vergeven, klonk het. Te veel controle betekent dat je "kinderen niet laat groeien".

De kerkvorst heeft met zijn spontaniteit wel al eens meer tegen zere schenen geschopt. Zo liet hij zich onlangs ontvallen dat katholieken zich niet moeten vermenigvuldigen zoals "konijnen". Enerzijds kreeg Franciscus daarmee veel lachers op zijn hand, anderzijds kreeg hij het hard te verduren vanuit de hoek van de kinderrijke gezinnen.