Ga naar de mobiele website
^ Top

Paus heeft twee herderskinderen heilig verklaard

AFP
In Portugal heeft paus Franciscus twee herderskinderen uit Fatima heilig verklaard. Het gaat om twee van de drie herderskinderen aan wie Maria honderd jaar geleden zou zijn verschenen.

Tijdens een openluchtmis in het bedevaartsoord Fatima, bijgewoond door honderdduizenden gelovigen, sprak de Argentijnse kerkleider in het Portugees de geijkte formule uit: "Wij verklaren de hoogzalige Francisco Marto en Jacinta Marto heilig. Wij schrijven hen in op de lijst van de heiligen, en verklaren dat zij als zodanig door allen in de kerk aanbeden zouden worden".

Tijdens die rite kwam er applaus vanuit de menigte. Sommigen pinkten een traan weg.

De Maagd Maria zou vanaf 13 mei 1917 aan drie herderskinderen zijn verschenen, tot zes keer toe en telkens op een dertiende van de maand. Francis Marto en zijn zus Jacinta waren toen 7 en 9 jaar oud.

Het derde kind was hun nicht Lucia de Jesus dos Santos. Die werd non en overleed op 97-jarige leeftijd in 2005. Het proces voor haar heiligverklaring is nog aan de gang.

Francisco en Jacinta zijn de jongste kinderen die heilig verklaard worden, hoewel ze geen martelaar zijn. Zij overleden slechts enkele jaren na de verschijningen, in 1919 en 1920. Hun zaligverklaring gebeurde in het jaar 2000.

Volgens het Vaticaan woonde een half miljoen mensen de openluchtmis bij.

AFP
AP
EPA
EPA
Getty Images
AP
Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug