Paus geeft seksueel misbruik van nonnen in de Katholieke Kerk toe: “Ja, het is een probleem”

Photo News
Paus Franciscus gaf vandaag het seksueel misbruik van nonnen in de Katholieke Kerk toe. “Ja, dat is een probleem”, zei hij op de terugvlucht van Abu Dhabi naar Rome. Franciscus bracht vandaag een bezoek aan Abu Dahbi, waar hij onder meer christenen moed insprak tijdens een historische misviering. De viering was de grootste christelijke bijeenkomst op het Arabische schiereiland.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Ik weet dat priesters en ook bisschoppen dat hebben gedaan. En ik geloof dat het nog steeds wordt gedaan”, antwoordde hij op een vraag wat het Vaticaan tegen het seksueel misbruik van ordezusters wil ondernemen. Het gaat eerder over bepaalde culturen of religieuze gemeenschappen. “Het is niet iets dat iedereen doet”.

Het Vaticaan werkt al lang aan het probleem, zei de paus. Sommige geloofsgemeenschappen van vrouwen werden ontbonden, een aantal geestelijken werd “geschorst” en “weggestuurd”. “Moeten we meer doen (tegen het probleem)? Ja. Willen we meer doen? Ja”.

“Seksuele slavernij”

Hij haalde een geval van een geloofsgemeenschap aan uit het verleden, waarin de vrouwen “als slaven werden behandeld”. Dat liep uit tot “seksuele slavernij” door geestelijken en de stichters van de gemeenschap, aldus Franciscus. De toenmalige paus Benedictus trad “erg moedig” op en ontbond deze gemeenschap ondanks veel verzet onmiddellijk na zijn aantreden. Om welke gemeenschap het ging, zei de paus op de persconferentie in het vliegtuig niet.

De mishandeling van vrouwen is een algemeen probleem. “De vrouw komt op de tweede plaats. Dat is een cultureel probleem (...). Er zijn landen waar de mishandeling van vrouwen tot vrouwenmoord leidt”, aldus de paus. 

Moed christenen

Eerder vandaag sprak Franciscus christenen in de Verenigde Arabische Emiraten moed in. "Voor jullie is het zeker niet gemakkelijk om ver van huis te wonen, de affectie van uw geliefden te missen, en misschien ook onzekerheid te voelen over de toekomst. Maar de Heer is trouw en laat zijn volk niet in de steek", aldus de paus. De historische mis in een stadion in Abu Dhabi markeerde het einde van het eerste pauselijke bezoek aan de Golfregio. Ook 4.000 moslims woonden de misviering bij. 

Hij sprak zijn preek uit in het Italiaans. Die werd vervolgens vertaald in het Arabisch. De viering was de grootste christelijke bijeenkomst op het Arabische schiereiland. Een dag eerder had hij nog opgeroepen tot religieuze vrijheid.

De Verenigde Arabische Emiraten is een islamitisch land waar migranten, vooral uit Azië, de meerderheid van de bevolking uitmaken. Volgens het Vaticaan zijn ongeveer 900.000 katholieken in het land. Christenen kunnen in de Verenigde Arabische Emiraten hun geloof vrij belijden, maar dat is niet het geval in andere landen op het Arabische schiereiland. In Saudi-Arabië is het niet toegelaten kerken te bouwen.
29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • marc de Volder

  Toch straf dat gelovigen,in welke godsdienst ook,steeds weten wat hun god heeft gezegd,alsof ze er zelf bij waren of een mailtje van hem hebben ontvangen. Er is geen god. Elke godsdienst is een sekte.En nu de boze reacties van gelovigen,die steeds praten over verdraagzaam zijn,die mij dood wensen in een hel. Vertel mij dat eerst hoe jullie dat weten. Kwam hij op de koffie of thee?

 • Roger Duyssens

  Seksuele driften en seksueel ongeoorloofd gedrag is iets dat in mensen zit het heeft altijd bestaan. Als je het celibaat afschaft verleg je alleen maar het probleem. Dan kom je in de faze van ontrouw, vroeger reden degenen die de middelen hadden ook een scheve schaats en deden machtsmisbruik tegenwoordig is het meer toegankelijk voor iedereen. Dit is inherent aan de mens en komt bij de ene gemakkelijker naar buiten dan bij de andere.

 • Ronny Cuypers

  Paters, priesters, nonnen, geestelijken. Het zijn allemaal mensen. God heeft mensen opgescheept met en drang naar seksualiteit. Respecteer de wil van god en laat ieder mens zijn en haar seksualiteit beleven. Probleem opgelost.

 • luc verriest

  Neen, dat is geen probleem, dat zijn misdaden! Maar uiteraard wordt dit al weer met de mantel der Christelijke naastenliefde bedekt.

 • fer brion

  Kuis de Vaticaanse stal uit, houd uitverkoop van de inboedel en geef die miljarden aan de minderbedeelden, pas dan kom je geloofwaardig over man.