Paus Franciscus verontschuldigt zich voor kindermisbruik door priesters

Paus Franciscus heeft vrijdag zijn verontschuldigingen aangeboden bij slachtoffers van seksueel misbruik. Dat meldt KerkNet. De kerkleider sprak de spijtbetuiging over het seksueel misbruik door geestelijken uit tijdens een ontmoeting met een delegatie van het Katholieke Bureau voor de bescherming van kinderen (BICE). Dat is een katholieke ngo die de rechten en de waardigheid van het kind wereldwijd tracht te beschermen.

"Ik wil persoonlijk om vergeving vragen voor het kwaad van het seksueel misbruik van kinderen dat door sommige priesters werd aangericht", aldus de paus, die zei dat de katholieke kerk zich bewust is van de schade die zo werd veroorzaakt. "Wij zullen geen stap achteruit zetten met betrekking tot de omgang met dit probleem en de sancties die moeten worden opgelegd. Integendeel, wij moeten nog krachtiger optreden."

De uitspraken van paus Franciscus worden beschouwd als een belangrijk signaal. Zij maken volgens waarnemers duidelijk dat hij de bestrijding van het seksueel misbruik als een van de belangrijke prioriteiten van zijn pontificaat ziet, aldus KerkNet.

Een recent rapport van de Verenigde Naties beschuldigde de kerk van Rome ervan dat zij haar eigen reputatie belangrijker vond dat het welzijn van kinderen.