Paus Franciscus moedigt Greta Thunberg aan tijdens audiëntie: “Ga door, Greta, gewoon doorgaan”

Greta Thunberg had met haar vader Svante een korte ontmoeting met de paus.
EPA Greta Thunberg had met haar vader Svante een korte ontmoeting met de paus.
De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg en paus Franciscus hebben elkaar vandaag kort ontmoet op het Sint-Pietersplein in Rome. De 16-jarige activiste had tijdens de algemene audiëntie voor een geselecteerd publiek een pamflet bij met een oproep voor een klimaatstaking.

"De Heilige Vader bedankte en moedigde Greta Thunberg aan voor haar inzet voor de milieubescherming", zei Vaticaan-woordvoerder Alessandro Gisotti. Beiden schudden elkaar de hand en de 16-jarige Zweedse bedankte ook de paus "voor zijn inspanningen ter verdediging van de planeet".

"Hij was heel vriendelijk, hij lachte de hele tijd", zei Thunberg over de ontmoeting aan de Zweedse krant Dagens Nyheter. "Ik bedankte hem voor zijn strijd voor het klimaat. En hij antwoordde: ‘Ga door, Greta. Gewoon doorgaan!’”

De 16-jarige klimaatactiviste was samen met haar vader Svante Thunberg een van de geselecteerde gasten van de paus tijdens zijn wekelijkse audiëntie met het publiek. Thunberg arriveerde vandaag met de trein in de Italiaanse hoofdstad en wordt morgen, op Witte Donderdag, nog ontvangen door Italiaanse politici. Thunberg zal tot slot vrijdag deelnemen aan een demonstratie, die wordt georganiseerd door Italiaanse scholieren die haar voorbeeld volgen.

AP
Photo News14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Paul Peelos

  Hij heeft haar voeten noch gewassen, noch gekust. Niets aan de hand dus. Hij gelooft haar niet.

 • Geert Landsman

  De paus vervuild enorm met zijn vliegerij over heel de wereld. Lachen die die altijd, waarom niet als je zwemt in het geld van goedgelovigen.

 • Lode Callewaert

  Een jaar klimaatdienst voor bleiters.

 • Fons Casteels

  We hebben van Greta, Anuna en Groen nog maar één concreet voorstel gekregen om de klimaatopwarming op te lossen: "pak van tienduizenden Belgen hun bedrijfswagen ter waarde van 600 Euro per maand af, en geef ze ter compensatie een tegoed voor het openbaar vervoer van 100 Euro per jaar".

 • Ferdinand Engelbeen

  De Paus wordt dan ook "voorgelicht" door wetenschappers van het Duitse PIK (Potsdam Instituut voor de bescherming tegen klimaatgevolgen), berucht voor hun compleet overdreven uitspraken die veel verder gaan dan wat het IPCC zelf daarover zegt...