Paus Franciscus geeft twee vrouwen topfuncties in het Vaticaan

Paus Franciscus heeft Gabrielle Gambino en Linda Ghisoni een topfunctie gegeven in het Vaticaan.
rv Paus Franciscus heeft Gabrielle Gambino en Linda Ghisoni een topfunctie gegeven in het Vaticaan.
Paus Franciscus heeft twee vrouwen benoemd als vicesecretaris van het recent opgerichte Dicasterie voor de Leken, het Gezin en het Leven. Dat meldt Kerknet.

Gabriella Gambino, een professor ethiek, krijgt van de paus de verantwoordelijkheid voor het departement Leven van het dicasterie. Linda Ghisoni, een rechter kerkelijk recht aan de diocesane rechtbank in Rome, wordt verantwoordelijk voor het departement Leken.

Rechter

Linda Ghisoni, 52 en moeder van 2, studeerde filosofie en theologie in onder meer Tübingen. Van 2013 tot 2016 was zij al eens verbonden aan wat toen nog de Pauselijke Raad voor de Leken heette, die nu in het nieuwe dicasterie werd geïntegreerd. In 2016 organiseerde zij voor de Congregatie voor de Geloofsleer een symposium over de rol van de vrouw in de kerk. Ghisoni is momenteel rechter aan de kerkelijke rechtbank van het bisdom Rome en is docent canoniek recht aan de Gregoriana.

Docent

Gabriella Gambino is adviseur van de Nationale Raad voor Bio-ethiek in Italië en afkomstig uit Milaan. Zij studeerde politieke wetenschappen en bio-ethiek. Dat laatste vak doceert zij momenteel aan de faculteit rechten van de universiteit van Tor Vergata in Rome en aan het Johannes Paulus II Instituut voor Huwelijk en Gezin. Gambino is 49 en moeder van 5.

Vertrouwen

De benoemingen van Gambino en Ghisoni liggen volgens Kerknet in de lijn van de benoemingspolitiek van paus Franciscus, die ernaar streeft om meer leken én vrouwen verantwoordelijkheid toe te vertrouwen binnen de Romeinse Curie, het bestuursapparaat van de katholieke kerk. 
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • pieter lemmens

  Net zoals het geen onrecht is dat mannen geen kinderen kunnen baren is het ook geen onrecht dat vrouwen geen priester kunnen worden. Het heeft dus niets met minderwaardigheid of discriminatie te maken, wel veel met traditie. Vrouwen die toch pastoor willen worden, kunnen zich wenden tot de protestantse sekten die dat wel toestaan.

 • Frans Dedokker

  Waar is die zijn verstand toch..

 • Georges Vande Velde

  Onbegrijpelijke woorden en titels hebben deze mensen,voor de gewone sterveling niet te begrijpen en dat is juist de bedoeling!!

 • Diane Bernaerts

  Mooi, maar het stelt weinig voor zolang de discriminatie blijft voortduren dat vrouwen geen priester mogen worden. Het is nu eenmaal een feit dat vrouwen minderwaardig zijn en blijven bij de 3 Abrahamistische religies.

 • gilbert dejonghe

  Zijn ze nog maagd? Nu niet lang meer.