Paus Franciscus deelt opnieuw sneer uit aan Trump

Kort nadat Trump aantrad, kwamen hij en de paus bijeen in het Vaticaan.
AFP Kort nadat Trump aantrad, kwamen hij en de paus bijeen in het Vaticaan.
Paus Franciscus heeft de Amerikaanse president Donald Trump opnieuw een veeg uit de pan gegeven vanwege zijn plan om een muur te bouwen langs de grens met Mexico. “Degenen die muren bouwen, zullen gevangenen worden van de muren die ze optrekken”, zei hij.

De paus deed deze uitspraak tijdens een vlucht naar Rome, na een bezoek aan Marokko. Franciscus’ opmerking vindt weerklank in de Verenigde Staten, waar president Donald Trump heeft beloofd een muur langs de grens tussen de VS en Mexico te bouwen en zich schrap zet tegen immigranten zonder papieren.

Het is niet de eerste keer dat de paus kritiek uit op het gebied van harde immigratie en grensmuren. Toen hij eerder dit jaar in Panama was, zei Franciscus: “Bouwers van muren zaaien angst.” Tijdens de presidentiële campagne van Trump zei hij ook dat Trumps oproep voor een grensmuur hem ‘geen christen’ maakte. “Een persoon die alleen denkt aan het bouwen van muren, waar ze zich ook bevinden, en geen bruggen bouwt, is geen christen. Dit is niet het evangelie.”

Toentertijd vuurde Trump terug naar de paus. Hij noemde de opmerking ‘schandelijk’ en waarschuwde voor een aanval van Islamitische Staat tegen het Vaticaan. “Als en wanneer het Vaticaan wordt aangevallen door IS - wat, zoals iedereen weet de ultieme trofee is voor IS - kan ik je beloven dat de paus alleen maar had gewenst en gebeden dat Donald Trump president zou zijn geweest,” zei Trump zelf. Kort nadat Trump aantrad, kwamen hij en de paus bijeen in het Vaticaan.

Bekijk ook:
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • van den eeden maria

  Als leider van een geloofsgemeenschap zou ik in zijn plaats toch wat voorzichtiger zijn met uitspraken te doen over anderen. Een instituut dat aan elkaar hangt met schandalen , leugens en geweld door de eeuwen heen. Best eerst even de eigen stal uitkuisen. Christus heeft het voorgedaan in de tempel. Moest die terugkomen hij zou nu nog heel wat meer werk hebben.

 • PAUL MEUL

  @Karine Roeland: de paus is tevens staatshoofd en heeft dus alle recht om die uitspraak te doen. Wat @francois ruys zegt is nog dwazer want ongeveer iedereen woont omringd door een muur. Maar dat is een doordenkertje.

 • chris velde

  Paus Franciscus dient zich te onthouden van politiek, net zoals Trum moet zwijgen over religie (hoezeer ik ook zijn "muur-plan" een slecht idee vind.

 • Fons Casteels

  Wat vindt de Paus eigenlijk van de vervolging van christenen in fundamentalistische moslimlanden? Dat lijkt me een groter probleem te zijn dan de status van economische vluchtelingen.

 • Jos Fonteijn

  Wellicht kan Franciscus voor de gelukzoekers aan de Mexicaans-Amerikaanse grens enkele reis naar Vaticaanstad boeken? Daar worden ze vast massaal met open armen ontvangen. Het Vaticaan kan vast nog wel wat extra mensen huisvesten.