Paus Franciscus beschuldigt slachtoffers van seksueel misbruik van laster

Paus Franciscus.
REUTERS Paus Franciscus.
Paus Franciscus heeft in Chili om vergeving gevraagd voor de seksuele misdrijven van priesters in het Zuid-Amerikaanse land. Tegelijk verdedigde Franciscus een bisschop die seksueel misbruik door een priester met de mantel der liefde zou bedekt hebben. De paus benadrukte dat sommige vermoedelijke slachtoffers zich schuldig hebben gemaakt aan laster.

Vooral de zaak van Fernando Karadima, die priesters opleidde, heeft het vertrouwen in de katholieke kerk in Chili diepe schade toegebracht. Een rechtbank van het Vaticaan verklaarde hem in 2011 schuldig aan kindermisbruik. Verschillende bisschoppen, onder wie Juan Barros, zouden de feiten in de doofpot hebben willen steken.

Franciscus vindt dat de slachtoffers die Barros beschuldigen van medeplichtigheid zich schuldig maken aan laster. Tegen een journalist zei de paus dat Barros onschuldig is. "Er bestaat geen bewijs tegen hem. Het is allemaal laster."

Tegelijk krijgt de paus ook kritiek uit eigen kring. Zo blijft de bisschop van Rancagua, Alejandro Goic, naar eigen zeggen achter met een "bittere nasmaak" omdat Barros mocht deelnemen aan alle pauselijke beurzen in Chili als een concelebrant. 
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raymond van der craen

  Dit is een weinig respectvolle houding van de slachtoffers van een sexueel misdrijf. Een misdrijf moet bestraft worden en geloofd die paus nu echt dat de geloofwaardigheid van de kerk hierbij gediend is als er nog gelovigen zijn hier!

 • Peter Gijselaar

  Die weet toch dat het nog wat te vroeg is voor carnaval.

 • joannes Roderigas

  wie gelooft die prietpraat nog. blijven ontkennen, den deze heeft er meer dan genoeg van;

 • Jef Heffens

  De titel van dit artikel geeft toch een verkeerd beeld van wat de Paus gezegd heeft. Men moet bedachtzaam zijn voor misbruik van beiden kanten want het vals beschuldigen van aanranding komt voor en meer dan je denkt. Meestal is dat dan wel aangestuurd door volwassenen die gewoon wraak willen nemen op iemand die hen ergens niet aanstaat. Ben persoonlijk getuige geweest van een voorval en het ging om een priester. Dus altijd voorzichtig zijn.

 • pascal pilchard

  vroeger werd ge uit het dorp gejaagd als ge durfde uw mond opendoen. nu houdt de ene zn hand boven de andere.