Paus Franciscus benoemt maffia-expert tot voorzitter van rechtbank Vaticaan

Paus Franciscus tijdens een mis in het Vaticaan.
Photo News Paus Franciscus tijdens een mis in het Vaticaan.
Paus Franciscus heeft de gerenommeerde maffia-expert Giuseppe Pignatone benoemd tot nieuwe voorzitter van de rechtbank van het Vaticaan. Dat heeft de Heilige Stoel meegedeeld. 

De 70-jarige jurist op rust was tot begin dit jaar hoofdaanklager in Rome. In die functie had hij een wezenlijk aandeel in het onderzoek tegen de zogenaamde 'mafia capitale', een crimineel netwerk van figuren uit de onderwereld en medewerkers van het stadsbestuur in Rome, waartegen in 2015 een megaproces werd gevoerd.

Intussen zijn er berichten over een nieuw financieel schandaal in het Vaticaan. Het tijdschrift L'Espresso en verschillende kranten meldden dat vijf medewerkers van de Curie geschorst zijn, onder wie ook Tommaso Di Ruzza, directeur van de AIF, de Autoriteit voor Financiële Informatie die toezicht moet houden op de financiële transacties van de Heilige Stoel.

Luxevastgoed

In het onderzoek tegen hen gaat het om het kopen van luxevastgoed in Londen en het misbruik van gelden uit de zogenaamde Sint-Pieterspenning, een verzameling van vrijwillige giften voor het apostolische en caritatieve werk van de paus. De Heilige Stoel heeft in verband daarmee nog geen stelling ingenomen, maar had dinsdag wel laten weten dat onderzoekers van het Vaticaan documenten en elektronische apparaten uit de kantoren van de Curie en het AIF in beslag genomen hadden.

Bekijk ook: Greta Thunberg ontmoet paus Franciscus
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • bart van camp

    Top !