Paus bezorgd over heroplevend "barbaarse antisemitisme"

Paus Franciscus
EPA Paus Franciscus
Paus Franciscus heeft vandaag gezegd dat hij zich zorgen maakt over het heropleven van "barbaarse antisemitische aanvallen in verschillende landen". Hij herinnerde eraan dat het voor een christen neerkomt op het verwerpen van zijn eigen joodse herkomst.

"Het verspreiden op vele plaatsen van een klimaat waarin perverse haat wortel schiet, baart me grote zorgen", aldus de kerkvorst tijdens een audiëntie in het Vaticaan waarop een delegatie van een van de grootste Amerikaanse joodse organisaties te gast was, The American Jewish Committee (AJC).

"Ik denk meer bepaald aan het heropflakkeren in verschillende landen van antisemitische aanvallen." De paus vroeg waakzaam te zijn voor dat verschijnsel. "Voor een christen komt het antisemitisme neer op het verwerpen van de eigen wortels, een totale contradictie", zei de paus, alluderend op de joodse herkomst van Jezus Christus.

"In de strijd tegen de haat en het antisemitisme is de interreligieuze dialoog een belangrijk hulpmiddel", aldus de paus. "Bovendien delen de joden en de christenen een rijk spiritueel patrimonium waardoor het mogelijk wordt om samen goede dingen te doen."

Archieven paus Piux XII

The American Jewish Committee had maandag vanuit New York positief gereageerd op het openstellen in 2020 van de archieven van paus Pius XII (1939-1958) door het Vaticaan. Deze geste is zeer belangrijk voor de joods-katholieke betrekkingen, aldus de Amerikaanse joodse organisatie. 

Paus Pius XII wordt ervan beschuldigd niet genoeg gedaan te hebben tegen de genocide waarvan de joden het slachtoffer zijn geworden tijdens het naziregime. Andere historici zeggen dan weer dat deze paus tienduizenden joodse Italianen heeft gered door ze te laten onderduiken in katholieke kloosters.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.