Paus betreurt “onverschilligheid en egoïsme” bij Kruisweg

Paus Franciscus bekijkt de Kruisweg-processie op Goede Vrijdag bij het Colosseum in Rome.
REUTERS Paus Franciscus bekijkt de Kruisweg-processie op Goede Vrijdag bij het Colosseum in Rome.
Paus Franciscus heeft op Goede Vrijdag, tijdens de Kruisweg in Rome, "de uit politieke overwegingen gesloten harten" betreurd. Centraal in de sfeervolle processie in het Colosseum, waarin de lijdensweg van Jezus herdacht wordt, stond het lot van misbruikte vrouwen en de slachtoffers van mensenhandel. 

De Kruisweg is een eeuwenoude traditie en beeldt in veertien staties Jezus' lijdensweg tot de kruisiging uit. Paus Franciscus sprak op het einde een gebed uit. Daarin betreurde hij niet alleen de uitsluiting van migranten, maar ook de onverschilligheid en het egoïsme van mensen. Hij vestigde ook de blik op de klimaatopwarming: de aarde lijdt "ernstig", maar de ogen van mensen zijn egoïstisch en door hebzucht en macht verblind.

lees verder onder de foto:

Mensen bezoeken de Kruisweg aan het Colosseum in Rome, die door Paus Franciscus geleid wordt.
REUTERS Mensen bezoeken de Kruisweg aan het Colosseum in Rome, die door Paus Franciscus geleid wordt.

Franciscus verwees ook naar de kinderen, die "in hun onschuld en zuiverheid geschonden" worden, wat opnieuw als een verwijzing naar het seksueel misbruik door geestelijken kan begrepen worden. De kerk, die zich volgens Franciscus "voortdurend van binnen- en van buitenuit aangevallen" voelt, verkeert vanwege de schandalen over misbruik en het verdoezelen ervan in verschillende landen in een diepe crisis. 

Choquerende taferelen in Rome

De Italiaanse zuster Eugenia Bonetti schreef de woorden die tijdens de verschillende kruiswegstaties werden voorgelezen. Bonetti engageert zich voor vrouwen die in de prostitutie gedwongen worden. Wat zij beschrijft, is choquerend. Zo wordt verteld over "een minderjarige met een mooi, klein lichaam, die ik op een nacht in Rome aantrof, waar mannen in luxueuze wagens in de rij stonden om het meisje uit te buiten." Ook worden de overlijdens van vluchtelingen in de woestijn of de Middellandse Zee gehekeld.

Volgens het Vaticaan woonden 15.000 gelovigen de ceremonie bij. In de Sint-Pietersbasiliek was er vooraf de liturgische viering van Goede Vrijdag.

Pasen is het belangrijkste feest voor christenen. Hoogtepunt is de paasnacht, wanneer de paus zaterdagavond in de Sint-Pietersbasiliek een paaswake voorgaat. Zondag spreekt de paus zijn 'Urbi et orbi' zegen uit.

De paus ligt bidden op de grond in de Sint-Pieterbasiliek in Rome.
REUTERS De paus ligt bidden op de grond in de Sint-Pieterbasiliek in Rome.16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • geert baert

  Ik betreur de gratis bijdrage van gebed en medeleven (inclusief oproep om te doneren) van het Vaticaan voor de wederopbouw van hun symbool in Parijs.

 • louis pippers

  Wie gelooft er nog in al jullie zever

 • Roger Troch

  Het is makkelijk de verantwoordelijkheid in God zijn schoenen schuiven, terwijl er zoveel mensen, god spelen

 • Emile De Smedt

  Religie is er sinds mensen op aardkloot lopen.De ene vreedzaam,andere bloeddorstig.Maar huidige Paus moet niet ver zoeken waarom kerken leeglopen,wat blijft aan Christlijk gedachtengoed in opvoeding.Loopt soms met sindicale uitspraak maar vertikt het om wie op losse schroeven zet een tik te geven.Zal modieus meeheulen met tijdelijke machten.Christus deed dat niet. Johannes-PaulusII kende nazisme en communisme,rekende af met dat laatste en waarschuwde dat Islam gevaarlijker is dan beide anderen.

 • Jozef Aertappel

  Laurent Carbonnier, waar slaat dat nu op? De hoeveelheid mensen die hier een reactie plaatsen zonder alle feiten in overweging te nemen zijn ontelbaar. De nieuwe Paus zegt bovendien nuttige zaken die het algemene belang dienen (en dat was bij z'n voorgangers niet het geval). Maar snelle kritiek spuien van achter z'n schermpje is toch zo plezant hé.