Paus Benedictus XVI op bezoek in Tsjechië

De paus met de Tsjechische president Vaclav Klaus.
UNKNOWN De paus met de Tsjechische president Vaclav Klaus.

Paus Benedictus XVI is vandaag aangekomen in Praag voor een driedaags bezoek aan Tsjechië, dat geldt als het meest geseculariseerde land van Europa, zo heeft KerkNet gemeld. Bij zijn afreis in Rome had de leider van de rooms-katholieke kerk onverwacht een gesprek met de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, aldus de website RKNieuws.net

Opmerkelijke ontmoeting met Berlusconi
Teruggekeerd van de G20 in Pittsburgh wilde Berlusconi op de Romeinse luchthaven Ciampino de paus uitzwaaien voor zijn reis naar Tsjechië. Het kwam tot een persoonlijke ontmoeting waarvan de inhoud niet is bekendgemaakt. Voor dit gesprek van enkele minuten heeft Berlusconi ook een kwartier met twee toplui van het Vaticaan gepraat.
 
De ontmoeting is volgens RKNieuws.net opmerkelijk omdat de verhoudingen tussen de Italiaanse premier enerzijds en de katholieke kerk in Italië plus het Vaticaan anderzijds de laatste tijd sterk zijn bekoeld. In kerkelijke kringen is de laatste maanden regelmatig kritiek geuit op Berlusconi's "privé-affaires" en de politiek van zijn regering met betrekking tot buitenlandse vluchtelingen. Paus Benedictus XVI en Berlusconi hadden elkaar sinds juni 2008 niet meer persoonlijk gesproken.

Historisch bezoek
Door de onverwachte babbel steeg de pontificale Airbus met 25 minuten vertraging op, om omstreeks 11.30 uur te landen op het vliegveld van Praag. Daar werd de Duitse kerkleider verwelkomd door de Tsjechische president Vaclav Klaus en zijn echtgenote Livia Klausova, de Tsjechische bisschoppen onder leiding van aartsbisschop Jan Graubner en kardinaal Vlk, de aartsbisschop van Praag.
 
Klaus herinnerde tijdens zijn begroeting aan het bezoek van paus Johannes-Paulus II, de Poolse voorganger van Benedictus. "Maar ook dit bezoek is historisch, omdat het samenvalt met de twintigste verjaardag van de val van de Muur". De paus zelf dankte voor het hartelijk onthaal en herinnerde aan de heiligen Cyrillus en Methodius, patroon van Europa en van de Slavische volken.

Ontmoetingsplaats van volkeren
"Deze regio in het hart van Europa was doorheen de geschiedenis een ontmoetingsplaats van de volkeren, tradities en culturen van Oost en West, ook al zorgde dat soms voor spanningen. Binnen enkele maanden herdenken wij de Fluwelen Revolutie, die de beproevingen van uw land op vreedzame wijze beëindigde."
 
Benedictus XVI beklemtoonde dat veertig jaar politieke repressie een sterke stempel heeft gedrukt, in het bijzonder ook in dit land waar de toenmalige regering de kerk het zwijgen probeerde op te leggen. "Juist tijdens deze periode van beproeving gaven vele christenen een indrukwekkend getuigenis."

Vespers opdragen
De paus reisde meteen na de ceremonie door naar de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Overwinning, waar hij hulde bracht aan het bekende Kind Jezus van Praag. Later op dag volgt de officiële ontvangst bij de Tsjechische president Vaclav Klaus, gevolgd door een toespraak tot de burgerlijke en politieke overheid.
 
Vanavond draagt de paus de vespers op in de Sint-Vituskathedraal voor priesters, seminaristen en religieuzen. Hij brengt de nacht door in het bisschoppelijke paleis, vlakbij de kathedraal in de Praagse Burcht.

Jongeren toespreken
Morgenochtend reist Benedictus XVI door naar Brno, waar hij op de luchthaven om 10.00 uur de eucharistieviering opdraagt, gevolgd door het Angelus. Voor de middag keert hij terug naar Praag voor een oecumenische ontmoeting in de troonzaal van het aartsbisschoppelijk paleis. Om 18.00 uur spreekt hij de universitaire wereld toe in de Praagse Burcht.
 
Maandagmorgen reist hij naar Stara Boleslav, op zo'n dertig kilometer van Praag, om hulde te brengen aan de heilige Wenceslas, de patroonheilige van Tsjechië. Hij spreekt er ook de jongeren toe. Na zijn terugkeer naar Praag heeft hij een afsluitende maaltijd en een ontmoeting met de Tsjechische bisschoppen. (belga/ka)