Paus belooft einde van doofpotaffaires rond seksueel misbruik in de Kerk

Paus Franciscus tijdens de mis in het Vaticaan, zondag 24 februari 2019.
AP Paus Franciscus tijdens de mis in het Vaticaan, zondag 24 februari 2019.
De Katholieke Kerk gaat stoppen met het toedekken van de misdaden van pedofiele priesters, "zoals dat in het verleden gebruikelijk was". Dat heeft paus Franciscus gezegd in het Vaticaan, op de laatste dag van de top over seksueel misbruik in de Kerk. Hij gaat nieuwe richtlijnen publiceren voor de strijd van de Katholieke Kerk tegen het seksueel misbruik van kinderen.

"Geen enkel misbruik mag ooit worden toegedekt, zoals dat in het verleden gebruikelijk was, of over het hoofd gezien, want het afdekken van misbruiken bevordert de verspreiding van het kwaad en voegt een extra laag aan het schandaal toe", aldus Franciscus.

De paus vergeleek het seksueel misbruik van kinderen met het offeren van kinderen bij heidense rituelen. "Het doet me denken aan de wrede religieuze praktijk, die in het verleden in sommige culturen gangbaar was, om mensen en vooral kinderen aan te bieden als offers bij heidense rituelen", aldus de paus, die zei dat geestelijken die zich hieraan schuldig maken een "instrument van Satan" worden.

Voor de 200 bisschoppen en andere hooggeplaatsten herhaalde hij dat "als er binnen de Kerk ook maar één geval van seksueel misbruik opduikt, wat op zich al een gruweldaad is, die zaak met de grootst mogelijke ernst zou aangepakt worden".

De organisatoren van de top hebben herhaaldelijk gezegd dat er actieplannen zouden komen van zodra de top voorbij was. Volgens Lombardi zal paus Franciscus een document publiceren “over de bescherming van minderjarigen en kwetsbare personen”, om de preventie van misbruik en de strijd ertegen te versterken.

Nieuwe wet

Er komt, ook volgens Lombardi, “een nieuwe wet van Vaticaanstad en richtlijnen voor het vicariaat van Vaticaanstad over hetzelfde onderwerp”. De Congregatie voor de Geloofsleer, de tuchtafdeling van het Vaticaan, gaat richtlijnen publiceren over de “plichten en taken” van bisschoppen bij het omgaan met zaken van misbruik, aldus Lombardi.

Peter Saunders, een voormalig lid van de antipedofiliecommissie van het Vaticaan, had het over een “zeer teleurstellende toespraak”. “De toespraak spreekt van de duivel, van het kwaad maar niet over nultolerantie en de definitieve uitsluiting van kindverkrachters en zedendelinquenten in dienst van de Kerk”, klonk het.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patric Schouteeten

  Van een Clerus verwachten we een heilige levenswandel. Als hij zijn zonden niet belijd, moet hij geseculariseerd worden.

 • oswald billiet

  Het gaat niet goed in het vaticaan en die neergang is in den beginne te wijten aan acties door de voorgangers van deze paus. De encycliek Humanae Vitae, het verbod van de pil, het verbod van het condoom, de benoeming door de paus (JPII) van een meerderheid van orthodoxe kardinalen, hebben de huidige paus vastgezet. Hij kan onmogelijk overgaan tot structurele hervormingen wegens tegenwerking. Dit is droevig , ook in het geval hier van de sexuele benadering.

 • pascal pilchard

  alle bewijzen tegen hen zijn vernietigd, nu gaan ze zogezegd ertegenaan.

 • Andre Perneel

  Ze liegen al meer dan 2000 jaar , waarom zouden ze nu de waarheid zeggen , onnozelaars !

 • Kurt Lannau

  Het tart elke verbeelding. Door misbruik werden de levens van zovelen voorgoed verwoest, maar woorden en daden om hiermee om te gaan vinden deze theologen niet. Zelfs elke inspanning richt meer schade aan. Dit is zelfvernietigend.