Paus belooft actie tegen kindermisbruik

UNKNOWN
Paus Benedictus XVI heeft vandaag verzekerd dat de Kerk actie zal ondernemen tegen de zaken van kindermisbruik in Europa en de VS. De Amerikaanse slachtoffervereniging vindt de beloftes alvast te flauw.

De paus bracht afgelopen weekend een bezoek aan Malta, waar hij een gesprek had met acht slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk. "Ik deel hun lijden en heb met hen gebeden", aldus de paus. "Ik heb hen verzekerd dat de Kerk zal optreden tegen deze misdrijven."
 
De Amerikaanse vereniging van slachtoffers van pedofiele priesters (SNAP) is niet opgezet met de verklaringen van de paus. "Als de Kerk zegt 'actie' bedoelt ze 'cosmetische ingrepen' ", laat voorzitster Brenda Blaine weten.
 
In Malta verzekerde de paus al dat hij de aantijgingen grondig zou laten onderzoeken en de betrokken personen aan het gerecht zou overdragen.
 
De katholieke Kerk gaat al enkele maanden gebukt onder een stortvloed aan zaken van seksueel misbruik van minderjarigen. De dossiers bleken in het verleden vaak in de doofpot gestopt. De paus wordt er bovendien van beschuldigd zelf tot de toedekking te hebben bijgedragen. (dpa/ypu)